Аятолах Систани се завръща в Ирак

Един от най-влиятелните шиитски религиозни лидери - Великият аятолах Али ал-Систани се завърна в Ирак от Лондон, където му бе направена сърдечна операция, предаде Ройтерс. Както съобщи в сряда неговият представител в Бейрут Хамед ал-Хафаф, той е призовал всички иракчани да се отправят на поход към Наджаф, "за да спасят горящия град".

Очаква се в близките няколко часа Систани да пристигне в свещения град, където трета седмица продължават интензивните боеве между иракско - американските сили и милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр. Сраженията се водят около религиозния комплекс в Наджаф, където е гробницата на Имам Али, една от най- големите светини за шиитските мюсюлмани и която се използва за оперативна база от бойците на Садр.

Аятолах Систани участваше индиректно в опитите за договаряне на примирие в Наджаф и е смятан за фигурата, която може да реши конфликта.

Хората на Садр били готови да преговарят

Във вторник временното иракско правителство даде на подчинената на Садр Армия на Махди пореден ултиматум да напусне джамията Имам Али. Малко по-късно помощник на радикалния шиит каза, че той е готов да преговаря за примирие и спиране на конфронтацията.

"Ние искаме да прекратим кръвопролитията в Наджаф", каза шейх Али Смайсем. "Ние ще преговаряме с някои от делегатите на Националната иракска конференция и искаме те да осигурят правителствен представител", каза той.

Делегацията бе излъчена преди десетина дни от Националната конференция, на която бяха представени около 1500 политически и религиозни лидери и етнически водачи от цял Ирак и която избра преходния иракски парламент. Осем-членната делегация пристигна в Наджаф, но Садр отказа да се срещне с членовете ѝ, които разговаряха с негови заместници, но не успяха да постигнат споразумение.

Искането на иракските власти беше Садр да разпусне и разоръжи Армията на Махди и да се включи в политическия живот.

Шейх Смайсем заяви в сряда, че поддръжниците на Садр искали да договорят да се съхрани достойнството на тяхното движение.

Иракското правителство излъчи пореден "последен ултиматум"

Късно във вторник нови експлозии разтърсиха района около джамията Имам Али, часове след като иракският министър на отбраната Хазем Шаалан заплаши, че иракските сили ще щурмуват религиозния комплекс, ако хората на Садр не се изтеглят оттам.

Шаалан каза, че иракските войски във вторник вечерта ще запечатат джамията и ще използват високоговорители, за да приканят поддръжниците на Садр да напуснат. Ако не се подчинят, ще щурмуваме, заяви министърът, като уточни, че в евентуална атака ще участват само иракски гвардейци.

Иракското правителство излезе с подобни ултиматуми и предишните дни, заплашвайки да предприеме силови действия срещу Армията на Махди, но така и не ги предприе.

Улиците около стария град в Наджаф и религиозният комплекс са блокирани от американски танкове, а позициите на Армията на Махди бяха обстрелвани от артилерия и бойни самолети. Над джамията се издигат гъсти черни облаци.

Говорителката на американските морски пехотинци Кари Бетсън заяви, че екипажът на бойния самолет AC-130 е видял бойци от Армията на Махди да изстрелват ракета от религиозния комплекс.

Тя смята, че американските сили да атакували сграда с амуниции, което е предизвикало огъня.

Правим всичко, което можем, за да не нанесем поражения върху религиозните сгради, като за тази цел в оперативните планове са предвидени сериозни мерки за защита на тези места", каза Бетсън, цитирана от Си Ен Ен.

Представителите на Садр обещаха да напуснат религиозния комплекс, част от който датира от 16 век, веднага след като предадат контрола на шиитските религиозни власти. Те обаче казаха, че хората на аятолах Систани се съгласили да приемат ключовете само ако боевете около джамията бъдат прекратени.

Споделяне

Още от Свят