Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Аз съм политически неадекватен

0 коментара

Журналисти от БТА излязоха с декларация за уволненията, какво се случва в агенцията, г- н Чешмеджиев?

В БТА е в ход реформа. Въведена е новата структура, новата схема на работа, нови длъжностни характеристики, ново щатно разписание, на базата на което са връчени предизвестия на 13 журналисти, като общо с другите служители са 19. Подборът на кадрите е направен така - със заповед на генералния директор е назначена комисия, в която влизат всички преки ръководители, които имат дългогодишен стаж и доказани професионални качества в БТА. В комисията няма външни хора.

На 31 януари с писмо до Вас от синдикатите казват, че уволнени ще бъдат 41 човека и това ще бъдат масови уволнения...

Това са слухове. Точно тези слухове създават естествен стрес и напрежение, което е нормално за човек, който е несигурен за професионалното си бъдеще. Няма такова нещо. Щатното разписание ще бъде изготвено следващите дни и всичко ще си влезе в нормалните рамки.

Означава ли това, че няма да уволнявате повече от 13 журналисти?

Няма разбира се. Но още нещо искам да кажа, за да съм коректен. В БТА ще бъде въведен един абсолютно пазарен принцип на професионално доказване и то ще е един перманентен процес, не инцидент.

В какъв смисъл пазарен принцип?

Просто всеки трябва да доказва постоянно професионалните си качества и полезността си за агенцията -с реални резултати, с реално положения полезен труд. Агенцията трябва да повиши бързината си и качеството на информацията. Знаете, че до шест месеца ще въведем аудиовизуалната информация като продукт. Въвеждаме и един отдавна забравен от БТА жанр - интервюто. Със собствен коментар, зад който застава агенцията като марка.

От декларациите на уволнените журналисти оставам с впечатление, че няма диалог между Вас и синдикатите. Така ли е?

Малко преди да дойдете, разговарях със синдикалните ръководители. Разговарям с тях постоянно. Те ми заявиха, че това не е декларация на синдикатите, а на хората, които са в стрес. Така има едно умишлено нагнетяване на обстановката, но това беше до онзи ден. От днес нататък с влизането на новото щатно разписание и новата структура на това е сложено край. Сега ми предстои и общо събрание с колективите да разясня резултатите от първия етап от реформата - това са съкращенията. Оттук нататък нещата ще са чисто технологични и професионални.

Какви са етапите на структурната Ви реформа?

В първата част е да се оптимизира натоварването на хората. Моето убеждение е, че в агенцията работят повече хора, отколкото е необходимо за свършване на определената дейност. Това е нормален и динамичен процес. След увеличаването на броя на информационните продукти, видовете информация, които БТА ще обработва и предлага, естествено ще се наложи привличане на нови хора. Процесът на намаляване на хора в БТА е мисля, почти приключил, тъй като предстои актуализация на натоварването в другите направления - икономическо, техническо направление. Естествено реформата започна с журналистите, защото ние обработваме информационен продукт и беше най-важно да се оптимизира. В това направление сега сме постигнали оптималния резултат.

Назначавате ли нови хора без опит, които са заплаха за стандартите в БТА?

Стандартите на БТА се определят от резултатите и от потребителите на информацията, която БТА предлага. Никой няма право да определя кои са стандартите , включително и генералния директор, още по-малко това може да става на синдикална основа. В агенцията са назначени четирима журналисти, трима в София и един в новия информационен център във Варна. Това са едни от най-способните новинари, журналисти, които аз познавам в страната: Диана Кънчева от вестник "24 часа"- мисля не се нуждае от представяне, Николай Желязков, най-добрият новинар и шеф на новините на телевизия МСАТ, Мая Петкова, една от основателките на агенция БГнюз и Елица Виденова, която е ръководител на регионалния информационен център, тя беше директор на телевизионния център във Варна.

Още нови хора ще назначавате ли?

Проведен е конкурс, много качествени хора се явиха. Те бяха подбирани по качества, които да са адаптивни към новите информационни форми - аудиовизуализацията. БТА се нуждае животоспасяващо от промяна. Тя се нуждае осезателно от промяна.

Има мнения, че тече политическа чистка в БТА.

Е, хубава работа. Аз не съм човек, който да се занимава... нали знаете прословутата ми фраза, че съм политически неадекватен. Аз много държа на нея, защото тя с всеки изминал ден се пълни със съдържание. Аз се изприщвам когато се заговори за политика. После на кого политически?... Аз имам приятели от всички парламентарни групи, на кого да изпълня поръчката?

После аз мисля, че с Панайот Денев сме си казали мъжка думи и аз не съм нарушил обещанието си, една лоша дума не съм казал за неговото ръководство и няма да чуете от мен такава дума. Говореше за вътрешни ревизии, които да се направят, за да се види какво е оставило миналото ръководство. Аз няма да правя такива неща. Аз ще вървя само напред.

Вие станахте шеф на БТА с ангажимента да промените образа на България в чужбина. Смятате ли, че успяхте да постигнете това?

Много е рано още да се каже така. Това прави чест на хората, които работят в БТА, че те разбраха философията на тази моя програма, която за съжаление не беше разбрана от много други медии, че тук не говорим да се селектират новините на добри и лоши и да пускаме само добрите - което е несериозно. Да се стремим да интензираме така и добрите неща, които стават и в София, и в провинцията, защото в България стават добри неща.

Добрите новини по-малко ли се използват от пресата?

Пресата в България за съжаление жълтее с всеки изминал ден и аз очаквам с искрено, човешко нетърпение, на българския народ да му писне от това. Българинът не е глупав.

Естествено, че се продават негативните новини. Още повече, че у нас липсва всякакъв чисто морален принцип, една етика в печата. Случайни хора, конюнктурни, които са си окачили табелката журналист, могат за пет лева да очернят и Христос.

Вече имате ли яснота каква инвестиция ще вложите в тези аудиовизуални студия на БТА?

Нали не се заблуждаваме, че това ще стане веднага, за една година и с този бюджет? Но най-важната част - стартирането на тази дейност, аудиовизуалната, ще е в рамките на нашите възможности. Преди всичко от вътрешните ни резерви, от нашата извънбюджетна дейност - от абонатите, които си плащат и малкото средства, които са предвидени от бюджета, те са около 300 хиляди лева. На първия етап изграждането на аудиовизуалния център в София и още три регионални центъра за тази година.... това е една сума, която няма да затрудни бюджета на БТА на този етап, но ще е за сметка на много други лишения и ограничения.

Колко точно?

По предварителни изчисления в порядъка на 500 хиляди лева.

Тези пари достатъчни ли са за ...

За първия етап да.

Кои са другите градове?

Освен Варна, Пловдив и Велико Търново.

Имате ли вече заявки от телевизии, които ще ползват телевизионните ви услуги?

Ако вървим към пазарна икономика, отговор на такъв въпрос не може да се даде по презумпцията, а може да се даде като следствие. Значи ние трябва да предложим продукта и тогава да стане ясно кой ще го купува. Самият факт, че този пордукт се предлага с професионалната сериозност на БТА, автоматично отговаря на въпроса кой продукт ще ползват държавните и частните телевизии. Той ще бъде по-евтин, по-качествен, по-достоверен, по - професионално направен, защото ...така или иначе БТА си има тази кореспондентска мрежа, дали ще пуснем само снимка и текст или ще пуснем снимка, текст и картина, има съвсем малка разлика и тя се състои в техническото въоръжение, а не в човека, който отиде.

Но е много по- скъпо.

Кой ви каза? Значи, едно от висшите ми образования е радио и телевизия, аз съм инженер, нали? Така че нека аз отговоря, аз съм изграждал десетки аудиовизуални студия, системи - телевизионни и аудио - студия - това ми е силата. След като аз преценявам.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.