Азербайджан готов да подава газ за "Набуко"

Азербайджан готов да подава газ за "Набуко"

Азербайджан е готов да участва в проекта "Набуко” като доставчик на газ. Това заявява президентът на страната Илхам Алиев в интервю за руския информационен канал "Вести", цитирано от БНР в понеделник.

Според азербайджанския държавен глава страната му е пряко заинтересована да има достъп до нови енергийни пазари.

Азербайджан не е част от консорциума "Набуко", но е готов да участва в проекта и като доставчик, и като транзитна страна, заяви президентът Алиев, коментирайки готовността на Баку да подкрепи идеята за свързване на богатия на газ Каспийския регион с Европа като бъде заобиколена територията на Русия.

"За всяка страна достъпът до нови пазари представлява интерес. Колкото повече са пазарите, толкова по-силна е конкуренцията и са по-големи гаранциите, че доставките няма да бъдат прекъснати поради някаква причина. Ако газопроводът "Набуко" бъде построен, естествено при добри условия, ние ще доставяме част от нашия газ в това направление", каца още азербайджанският президент.

Той посочи още, че страната му е подписала европейската енергийна харта и е готова да предостави своята територия и за транзит на синьо гориво.

Преди дни Алиев разговаря в Москва с руския президент Дмитрий Медведев за по-тясно сътрудничество в газовата сфера. Амбициите на Москва са да изкупува свободните количества газ от каспийския регион, което би поставило под въпрос реализацията на важния за Европа проект "Набуко", отбелязва канал "Вести".

По въпроса за изграждането на проекта "Набуко" оптимизъм изразява и президентът Георги Първанов. В интервю за германския вестник "Зюддойче Цайтунг", поместено в броя му от понеделник, Първанов заявява, че силно се надява проектът да се реализира и България ще съдейства за това.

"България изгради също толкова добри отношения (освен с Русия – б.р.) и с другите страни, които биха могли да представляват алтернативни доставчици на природен газ, като например Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан. Лично аз бях на посещения в тези страни и се уверих с каква любов и приятелство гледат там на нашата страна. Това е добра предпоставка за почиваща на доверие посредническа роля, ако Европейският съюз пожелае това", заявява пред вестника българският държавен глава, цитиран от радио "Дойче Веле".

На въпросите за енергийната независимост и алтернативните доставки на енергийни суровини за България и Европа е посветена международна конференция в края на месеца в София, която се свикна по инициатива на Първанов. Очаква се в нея да вземат участие и високопоставени представители на богатите на газ и петрол средноазиатски републики. Идеята на Първанов още е България да се превърне в голям европейски енергиен център.

Споделяне

Още от Бизнес