Азербайджан предупреди, че може да насочи всичкия си газ към Русия

Азербайджан предупреди, че може да насочи всичкия си газ към Русия

През 2010 г. "Газпром" възнамерява да изкупува всички газ на Азербайджан, предназначен за износ. Това съобщи председателят на ЕС на газовия концерн Алексей Милер, цитиран от Ройтерс в понеделник.

По-рано официален Баку, недоволен от позицията на Турция по въпроса за транзита на азербайджански газ към ЕС, обяви, че е готов да преориентира доставките си, като се отказва от ролята на главен енергиен съюзник на Брюксел в Каспийския регион.

Азербайджан се счита за потенциален доставчик на газ за конкуриращия "Южен поток" европейски проект "Набуко". В Азербайджан интересът на "Газпром" е към находището "Шах Дениз" със запаси от 1.3 трилиона куб. метра. Находището се разглежда като ресурсна база за "Набуко".

През октомври 2009 г. "Газпром" подписа с Азербайджан договор за покупката до 500 млн. куб. м газ през 2010 г. В навечерието на Нова година от Държавната петролна компания на Азербайджан съобщиха, че двете страни са се разбрали за удвояване на количествата.

"Газпром" вече започна да купува газ от Баку, като подчерта, че в двустранния договор няма горна граница на обемите закупувана суровина.

Анкара иска от Баку да продължи да ѝ продава газ на по-ниски цени, което не устройва каспийската държава. Противоречията между двете страни са в полза на Русия, доколкото те подриват позициите на "Набуко" в каспийския регион.

През октомври миналата година президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Турция е тласнала преговорите в задънена улица, и заплаши да продава газа на Русия и Индия. Баку може да се присъедини към проекта за газопровод от Туркмения през Узбекистан и Казахстан за Китай, чиято бързо растяща икономика изисква все повече енергоресурси.

През декември 2009 г. Русия съобщи, че значително са се понижили покупките на газ от най-големия каспийски доставчик – Туркмения, която се преориентира към доставките на газ за Китай и Иран. Ашхабад, който също може да стане потенциален доставчик на газ "Набуко", също продава всички си свободен газ на Русия.

Разработените запаси на газ в Азербайджан са 1.5 трилиона куб. м. През 2007 г. страната добиваше само 10.3 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес