Азербайджан предупреди за рискове за каспийския енергиен експорт от конфликта с Армения

Азербайджан предупреди за рискове за каспийския енергиен експорт от конфликта с Армения

Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на неговите петролни и газови доставки за Европа заради избухналите военни действия на границата с Армения, предаде Ройтерс.

Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната енергийна компания СОКАР (State Oil Company of the Azerbaijan Republic) заяви в конферентен разговор вчера, че части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции.

По думите на Насиров петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, петролопроводът Баку-Супса, газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум и някои други съоръжения са разположени недалеч от територията, където са станали сблъсъците. Насиров спомена и Трансадриатическия тръбопровод (последната отсечка от Южния газов коридор, който включва още два тръбопровода, преминаващи през Грузия и Турция) - важен, понеже завършването му означава, че целият коридор ще бъде в оперативна готовност, намалявайки зависимостта на Европа от руските газови доставки.

"Тръбопроводът ще бъде готов и в оперативна готовност в срок, през октомври-ноември тази година", заяви Насиров.

По време на конферентния разговор, организиран от базирания в САЩ мозъчен тръст "Център за каспийска политика" и публикуван на сайта на групата, Насиров призова Запада да помогне за защитата на нейния енергиен износ.

"Бих искал да използвам възможността да приканя нашите колеги във Вашингтон и другаде да помислят колко крехък е този регион и как да осигурят военна и физическа безопасност на този коридор, който предоставя енергийна сигурност на Европа", заяви Насиров, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?