Азербайджан ратифицира строежа на газопровода ТАНАП

Парламентът на Азербайджан ратифицира във вторник пакет документи по проекта за изграждане на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който трябва да доставя до Европа азерски газ през Турция и евентуално негово продължение да стане "Набуко запад" през България, Румъния и Унгария до Австрия.

Азербайджан има съвременна инфраструктура, за да доставя енергийните си суровини на световния пазар, включително седем петролопровода и газопровода, посочи заместник-председателят на парламента и председател на парламентарната комисия по природни ресурси, енергетика и екология Валех Алескеров, цитиран от ИНАР-ТАСС.

Акционери в проекта ТАНАП съответно с 80 и с 20 на сто са държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР и турският енергиен гигант БОТАШ (Botas).

Азерската компания обаче е готова да преотстъпи 29 процента от дела си на други компании и за акциите вече претендират британската БиПи (BP) и норвежката "Статойл" (Statoil), които са сред акционерите разработващи находището "Шах Дениз" в Каспийско море, което се предвижда да захранва ТАНАП със суровина. Двата концерна планират да придобият по 12 процента дялово участие. Френската "Тотал" (Total) проявява интерес за 5-процентов дял в проекта.

"Вече получихме писмено уведомление от тези компании", каза президентът на СОКАР Ровнаг Абдулаев..

Пакетът документи за строителството на Трансанадолския газопровод бе подписан през юни тази година в Истанбул. Проектът се оценява на 7 млрд. долара. Държавният петролен фонд на Азербайджан, в който се натрупват средства от петролни и газови проекти, също не изключва вероятността да се включи в ТАНАП, посочва руската агенция.

Общата дължина на Трансанадолския газопровод ще достигне около 2000 км, а капацитетът му ще е 16 млрд. куб. метра с възможност за бъдещо увеличаване. Близо 6 млрд. куб. метра от това количество ще се доставя в Турция, а останалата част – в Европа. Капацитетът на "Набуко-Запад", който ще тръгва от българо-турската граница и който се разглежда като продължение на ТАНАП, е 10 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?