Азербайджан желае да се включи в изграждането на „Набуко”

Азербайджан желае да се включи в изграждането на „Набуко”

Азербайджан е готов да участва активно в реализирането на проекта „Набуко”, който предвижда да бъде изграден газопровод от Каспийско море до Югоизточна Европа. Това стана ясно след срещата на премиера Сергей Станишев с премиера на Азербайджан Артур Раси-Заде в понеделник в Баку.

Българският министър-председател с правителствена делегация е на обиколка в страните от Източното Черноморие и Каспийския регион, като първата му спирка е Азербайджан.  

Според премиера Раси-Заде освен Азербайджан в проекта трябва да се включат и други страни, добиващи газ.

Българският министър-председател Станишев е изразил виждането, че изграждането на газопровода „Набуко” е приоритет не само за отделните страни, които участват в самото строителство, но и за целия ЕС. Проектът е изгоден и за самия Азербайджан, смята Станишев.

По план газопроводът трябва да е готов след около 4 години и целта е да се разнообразят доставките на синьо гориво в Европа. Според премиера Раси-Заде страната му има сериозен запас от нефт и природен газ, но не може да подсигури доставките за цяла Европа, защото общият добив на страната му е 3 млрд. куб. м природен газ, което е недостатъчно за натоварване на газопровода „Набуко”. Според премиера Раси-Заде доставките от Азербайджан могат да обезпечат само част от нуждите на Стария континент.

Газопроводът „Набуко” е бил основна тема в разговорите на Станишев с президента Илхам Алиев, който е подкрепил и идеята за провеждане на бизнесфорум в София. На него компании от двете страни ще могат да потърсят партньори за сътрудничество. Алиев е поискал форумът да се проведе най-късно още през следващата година.

Сега е моментът Азербайджан да навлезе на българския пазар, защото страната ви е врата към целия свят, е заявил азербайджанският президент.

По време на посещението в Баку на правителствената делегация, придружаваща премиера Станишев, са били обсъдени конкретни мерки за взаимодействие между „Булгаргаз” и местната държавна газова компания „Сохар”.

Подобряването на икономическото взаимодействие между двете страни е било подкрепено и с подписването на три споразумения в икономическата сфера.  

Споделяне

Още от Бизнес