Азербайджанският президент прие делегацията на ОССЕ начело с Филип Димитров

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев прие във вторник делегация на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), оглавявана от Филип Димитров, предаде азерската телеграфна агенция Азертадж, цитирана от БТА. Бившият български премиер е специален пратеник за Армения и Азербайджан на председателя на ОССЕ Соломон Паси.

Държавният глава информира Димитров, че проблемът с Нагорни Карабах създава огромни пречки пред осигуряването на мир и стабилност в района на Кавказ. Илхам Алиев заяви, че Баку продължава да настоява карабахският проблем да бъде решен съгласно принципите на международното право, каквито са неприкосновеността на границите и на териториалната цялост на Азербайджан. При друг подход към проблема с Нагорни Карабах този конфликт не може да бъде решен, каза Алиев.

Президентът Илхам Алиев отбеляза, че дейността на т. нар. Минска група на ОССЕ не е донесла досега никакъв положителен напредък по арменско-азербайджанския конфликт. Той изрази надежда, че тази група ще активизира работата си, предаде агенция Азертадж.

Филип Димитров благодари на азербайджанския президент за топлия прием и посочи, че една пряка среща между държавните глави на Армения и Азербайджан би изиграла голяма роля за постигането на мирно решение. Според Азертадж гостът също е изразил надежда, че двете страни ще продължат да полагат усилия за намиране на мирен изход от карабахската криза.

Пратеникът на ОССЕ се срещна и с азербайджанския министър на отбраната Сафар Абиев, пред когото каза, че председателят на ОССЕ е много обезпокоен от проточилото се решаване на карабахския конфликт, предаде ИТАР-ТАСС. Филип Димитров заяви, че според председателя на ОССЕ този проблем трябва да бъда решен възможно най-бързо.

Абиев посочи, че предстоящата среща на президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Роберт Кочарян в Астана дава надежди за мир.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?