"Шах Дениз ІІ" обяви окончателното си инвестиционно решение за 28 млрд. долара

Азерски газ ще намали руската зависимост на Европа от 2019 г.

Азерски газ ще намали руската зависимост на Европа от 2019 г.

Участниците в консорциума за разработването на находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море подписаха във вторник в азерската столица Баку окончателно инвестиционно решение за бъдещото развитие на проекта и за разширяване на Южнокавказкия газопровод през Азербайджан и Грузия, изграждането на Трансанадолския газопровод (TAНАП) през Турция и за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAП), преминаващ през Гърция и Албания и достигащ до Италия.

Това ще създаде нов Южен коридор към Европа, което ще утвърди Азербайджан като алтернативен доставчик на природен газ за Европа и ще намали нейната зависимост от "Газпром".

Азерският президент Илхам Алиев заяви на церемонията, че развитието на проекта "ще промени енергийната карта на нашия регион и ще помогне за историческото развитие на нашата страна".

Инвестиционното решение за около 28 млрд. долара бе приветствано от Европейската комисия, чийто председател Жозе Мануел Барозу заяви, че "днешното решение на консорциума "Шах Дениз ІІ" отваря стратегическа възможност за по-стабилна енергийна сигурност в Европа"

"Този важен ход ще осигури на ЕС директен достъп до газ от Каспийско море. Това е ключов момент за диверсификацията на енергийните ни доставки, от която ще се възползват европейските потребители и предприятия", каза още Барозу.

"Решението за отварянето на южния газов коридор е истински пробив. По-нататъшното му разширяване има потенциал да задоволи до 20 % от газовите нужди на ЕС в дългосрочен план", заяви европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който също присъства на церемонията в Баку.. В нея участва и българският премиер Пламен Орешарски.

По-голямата част от планираната инвестиция за 28 млрд. долара ще отиде за платформи и изграждането на подводни кладенци за добив на 16 млрд. куб. м. газ годишно, които ще потекат към Европа в края на 2019 г.

Съгласно предишни споразумения, от края на 2018 г. Турция ще получава по 6 млрд. куб. м, а до Европа ще стигат 10 млрд. куб. м. годишно. През септември тази година "Шах Дениз ІІ" подписа девет договора за доставка на газ от находището. Сред тях е българската държавна компания "Булгаргаз", която ще получава 1 млрд. куб. м. Останалите контракти са с гръцката ДЕПА, италианската "Енел", френската "Газ дьо Франс", немската Е.ОН, АКСПО, "Хера Трейдинг", "Шел Енерджи Юръп" и "Газ Нейчъръл".

"Проектът прокарва път за бъдещето на Азербайджан и на региона и превръща страната ни във важен енергиен доставчик за Европа", коментира и Ровнаг Абдулаев, президент на държавната газова компания СОКАР, която е акционер в консорциума..

"Много малко са проектите, които имат способността да променят енергийната карта. "Шах Дениз ІІ" не само има тази възможност, но и за пръв път ще осигури достъп на европейските потребители до газовите ресурси на Азербайджан", посочи Боб Дъдли, шеф на британската "БиПи", която стана лидер на консорциума за разработването на находището. Според него днешното решение не би било възможно без години на съвместна работа на много компании и много държави. По думите му днешното инвестиционно решение ще създаде десетки хиляди работни места по маршрута на газопроводите в Азербайджан, Грузия, Турция и Европа.

Междувременно стана ясно, че норвежката "Статойл" е продала 10 процента от проекта на СОКАР и на "БиПи", които съответно увеличава дяловете си с 6.7 на сто и с 3.3 процента. След приключване на сделката "Статойл" ще получи 1.45 млрд. долара и ще има вече 15.5 на сто от "Шах Дениз". "БиПи" става акционерът с най-голям дял от 28.8 на сто, а СОКАР ще притежава 16.7 процента. Останалите участници запазват дяловете си, от които на френската "Тотал", руско-италианското дружество на "Лукойл" и "Аджип", и иранската NICO се падат по 10 процента, а турската TPAO има 9 процента.

"Продажбата на нашия дял съответства на стратегията на компанията за оптимизация на портфейла на активите си за сметка на приоритетни бъдещи инвестиции", обясни шефът на "Статойл" Хелга Лунд, цитирана от руското издание "РусЕнерджи".

"Файненшъл Таймс" пък съобщи, че "Статойл" и "Тотал" са се отказали от участие в проекта за строеж на ТАНАП и няма да реализират опцията от купуване съответно на 5% и 12 а сто от турско-азерския проект, който ще се реализира от турските ТРАО и "БОТАШ" и азерската СОКАР в съотношение 20:80, от които 19 на сто СОКАР смяташе да продаде на норвежката и френската компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?