Азерски компании с интерес да газифицират България

Откриване на директно самолетна линия София-Баку от 1 януари 2018 г., договори президентът Радев в Баку

Президентите Румен Радев и Илхам Алиев

България е изразила подкрепата си към Баку за изграждането на Южния газов коридор, по който каспийски газ ще постъпва в България от 2020 г., а Азербайджан е обявиха интереса на свои компания да участват в газификацията на България. Отделно двете страни са се договорили от 1 януари 2018 г. да се открие директна самолетна линия между Баку и София. Това е равносметката от разговор на президента Румен Радев с колегата му Илхам Алиев по време на тяхна среща в Баку, стана ясно от съобщение от "Дондуков" 2 в петък.

Радев е по покана на Алиев на официално посещение в Азербайджан, с която тази година България отбелязва 25 години дипломатически отношения.

Българският държавен глава е посочил, че енергетиката свързва двете държави от много години, а изграждането на ключовия за Баку Южния газов коридор ще осигури на България реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа.

По думите на Радев е потвърден взаимния интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа, където България и Азербайджан имат стратегическо положение и двете страни трябва да извлекат всички ползи от това.

Алиев е посочил, че постъпването на азерски газ в България ще отвори нови хоризонти за сътрудничество между двете страни. От 2020 г. у нас трябва да влизат 1 млрд. куб. м природен газ от азерското находище в Каспийско море "Шах Дениз ІІ", които са договорени от "Булгаргаз". Те ще идват по Южния газов коридор и бъдещата газова връзка с Гърция. Плановете на правителството на ГЕРБ са да привлече интереса на Баку към изграждането на планирания газов хъб край Варна и да увеличи доставките си у нас.

"Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В него участват седем страни. От находището "Шах Дениз ІІ“ в Азербайджан ще постъпва газ в България", припомня азерският президент. Илхам Алиев и обявил още, че държавата има интерес със свои фирми да участва в газификацията на България. Тя е на изключително ниско ниво, като едва 3 процента от домакинствата са газифицирани.

"Преминахме към практически стъпки за реализация на заложената добра основа в подписаната преди две години Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която дава възможност за развитие във всички области от взаимен интерес“ посочва още българският държавен глава, цитиран от Президентството.

"Добрата новина е намерението на ръководството на Азербайджан да открие директна самолетна линия между Баку и София от 1 януари догодина, когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. България потвърждава своята подкрепа към Азербайджан за новото Всеобхватно споразумение с Европейския съюз“, заявил още Радев.

Азербайджанският президент обявил, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку - Тбилиси – Карс и изразил надежда, че България ще вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности.

Радев е подкрепил усилията на Европейския съюз по линия на Източното партньорство и за превръщането на региона в стабилен, сигурен и проспериращ. Той отбелязал и доброто развитие на двустранните образователни, научни и културни връзки и благодарил за финансовата помощ от Фондацията за културно и историческо наследство "Гейдар Алиев“ за реставрацията на крепостта "Трапезица“ във Велико Търново.

На свой ред Илхам Алиев отбелязал, че е важно двете страни да си сътрудничат и в сферата на селското стопанство и образованието.

Българският президент също така поканил азери за участие в обучителните програми на българските висши училища и Военната академия "Г. С. Раковски“.
 
В рамките на посещението си Радев провел срещи с министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде, както и със заместник-председателя на парламента Зияфат Асгеров. Той посетил също така Културния център "Гейдар Алиев", творение на световноизвестния архитект Заха Хадид, допълват от Президентството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес