Азиатските икономики с най-висок растеж от 1997 г. насам

Страните от Далечния Изток ще отчетат тази година най-високият икономически растеж за последните 7 г., сочи доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), цитиран от световните агенции. През 1997 г. бе голямата банкова и икономическа криза в региона, след което започна съвземане на местните икономики.

Средният ръст на страните от зоната ще е 7,6%.

През следващата година се очаква той леко да се понижи и да стигне до 6,5% заради забавянето на темповете на японската и американската икономика, прогнозират анализаторите на банката.

Декемврийският доклад на АБР обхваща Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Лаос, Мианма, Китай и Южна Корея.

Експертите на банката отбелязват, че тази година увеличението на брутния вътрешен продукт бе тласкано напред от съчетанието от бързо нарастващ износ и трайно активизиране на вътрешното търсене.

Основното предизвикателство пред Източна Азия през следващата една или две години ще бъде да запази значителния си растеж въпреки очакваното увеличение на лихвите в САЩ и вътрешната инфлация.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?