Сергей Игнатов:

Азис няма да бъде забраняван в училище, за дечицата е герой

По-добре децата да ходят на училище и да го слушат, отколкото да не се образоват

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви по време на петъчния парламентарен контрол, че музиката на Азис няма да бъде забранена в училищата, а изпълнителят е “герой" в очите на учениците. Изказването му дойде в отговор на въпрос от депутата от "Атака" Десислав Чуколов защо учениците от видинско училище са "играли кючек на изпълнение на Азис" на 8 март.

“Вашият въпрос не е много прецизен, защото изгледах многократно записа. Никой не играе кючек. Става дума за вариант на модерен танц. Не съм специалист, не мога да го определя, но в никакъв случай не е кючек“, отговори Игнатов.

“Училището е в квартал "Нов път", в който преобладава населението от ромски етнически произход“, посочи министърът.

"Азис е герой на тези дечица. Той е техен представител, който се е издигнал и е станал много влиятелен в България. И ако това е една от причините тези деца да ходят на училище и те чрез тази музика да усвояват и друга музика, и друг тип култура, какво смятате? По-добре да нямаме интегриране и част от българското общество да тъне в мизерия, отколкото да посещава училище?", попита Игнатов.

“Може ли да ми отговорите, за да ви дам и аз отговор - кой официален орган в българската държава е забранил изпълненията на този изпълнител? Кой официален орган е забранил изпълненията въобще на този тип музика? Има ли случай поне 24 часа в нашето медийно пространство да не звучи такава музика, да не се продава, да не се сблъскваме по билбордове с рекламите на този и други изпълнители? Кой ни представлява сега на “Евровизия"? Отговорът на това, което ме питате, се корени в началото на 90-те години. Има и друго, философско обяснение - не може да очакваме всички да слушат една и съща музика, да четат една и съща литература“, заяви Игнатов.

Той съобщи, че учениците, участвали в тържеството, са от групата за модерни танци "Ансел", с ръководител Методи Филчев. Присъствали са и двама учители. “В този танцов състав по собствено желание участват 27 ученици, като водеща негова задача е интегрирането на децата чрез различни културни изяви“, заяви Игнатов. По думите му участието на децата в състава помага за приобщаването им към училищната общност, както и за редовното им посещение на учебните занятия и за задържането им в училище.

Чуколов заяви, че не е доволен от отговора на министър Игнатов. Той пък му отговори, че като български гражданин не одобрява делението по етнически признак.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?