Азия е лидер по сливания и изкупувания

Азия е излязла начело по сливания и изкупувания в света през първото тримесечие на 2005 г., като обявената стойност на сделките е нараснала със 75 процента в сравнение със същия период на миналата година, предаде в понеделник ДПА.

Темповете на нарастване на стойността на сливанията и изкупуванията в Азия са най-високите спрямо който и да е друг район на света, цитира агенцията Дайълоджик инвестмънт.

В глобален мащаб стойността на сливанията и изкупуванията е нараснала със 7 процента.

Австралия, която Дайълоджик включва в групата на азиатските страни, води с 21 млрд. щатски долара стойност на сделки от този вид - нарастване с 258 процента спрямо същия период на миналата година. Южна Корея и Китай са на втора и трета позиция в района със съответно  7,6 млрд. долара и 6,1 млрд. долара.

Индонезия отчита увеличение на стойността на сделките по сливания и изкупувания с 370 процента до 5,5 млрд. долара. Индонезийските компании са привлекли най-много чуждестранни инвестиции в района със 17 обявени сделки на стойност 5,4 млрд. долара. Хонконг и Индия заемат съответно пето и шесто място с 4,3 млрд. долара и 3,9 млрд. долара обявени сделки. Сингапур, Малайзия, Нова Зеландия, Тайван и Тайланд са петте страни, отчели спад в стойностно изражение на сделките през тази година.

В САЩ стойността на сделките по сливанията и изкупуванията е била 272 млрд. долара, а в Европа - 160 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?