Азия посрещна годината на маймуната

Цяла Азия и азиатските общности по целия свят празнуват Лунната Нова година.

Звезда на китайските празненства беше първият китаец, който летя в Космоса, Ян Лиуей. Той направи обръщение по телевизията и пожела започващата година на маймуната да е щастлива.

В шанхай, най-големия град на страната, небето през цялата нощ бе озарено от хиляди фойерверки.

Пекин беше по-спокоен, тъй като властите се опитаха да наложат забрана за използването на фойерверки, бомбички и други експлозиви.

Въпреки това през цялата нощ в столицата отекваха гърмежи, а финансовото министерство бе украсено със запалени свещи.

Китайците от векове посрещат Лунната Нова година с изобилие от светлини и бомбички.

Много китайци посрещнаха новогодишната нощ у дома, със семейството, като на трапезата се поднасят традиционни ястия и се гледат традиционните вариететни шоу програми по телевизията.

Ян Лиуей, който обиколи Земята през октомври с китайски космически кораб, се появи по телевизията с костюма си на астронват и каза, че световният мир ще бъде вечен като небето и земята.

В сряда влаковете, автобусите и летищата бяха задръстени от хора, тъй като милиони китайци предприеха дълги пътувания, за да се завърнат у дома и да посрещнат празника със семействата и приятелите си.

По време на празничните пътувания здравните власти продължиха да наблюдават за симптоми на ТОРС, като на много летища и гари се измерваше температурата на пътниците и онези, които имаха над 38 градуса, не можеха да се качат на избраното от тях превозно средство.

По-голям от друг път беше броят на хората, които избраха да пътуват в чужбина. Шанхайските туристически агенции казаха, че 500 000 души са направили резервации за чужбина по време на празниците - което е с 10% повече от миналата година.

Двайсет туристи посетиха Куба - те бяха първите китайци, посещаващи тази страна, която в Пекин бе обявена като официална туристическа дестинация през м.г.

Празненства за Лунната Нова година имаше в цяла Азия. Индонезийската столица Джакарта, където има голяма китайска общност, бе цялата в златисто и червено.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?