Азия въвежда обща валутна единица – акю

Азиатската банка за развитие (АБР) реши да въведе "азиатска валутна единица" - акю (Asian Currency Unit – ACU), която да отразява котировките на валутите на 13 страни от Азия и която може да се превърне в азиатския аналог на еврото, предаде в петък ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според японския печат акю ще се появи официално през март тази година и ще бъде използвана за показател за колебанията на валутите от региона спрямо долара, еврото и други свободно конвертируеми парични единици.

Акю ще представлява средната стойност на валутите на Китай, Република Корея, Япония и на десетте страни от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

При съставянето на кошницата от валути, включена в акю, ще бъдат отчитани редица фактори, сред които размерът на брутния вътрешен продукт на всяка страна, нейният външнотърговски обем, степента, в която нейната валута участва в международните разплащания.

Динамиката на новата азиатска валутна единица ще бъде показвана на електронния сайт на АБР. Обсъжда се възможността за пускане на облигации, деноминирани в акю.

Появата на еврото също беше предшествана от въвеждането през 1979 година на европейската валутна единица екю. Бяха необходими 20 години, за да може тя да се превърне в пълноценна парична единица.

Ръководителят на регионалния икономически отдел на АБР Масахиро Каваи каза пред японския в. Йомиури, че "ако след 20 години акю се превърне в единна азиатска валута, в това няма да има нищо необичайно". Той обаче подчерта, че преди това е необходимо да се създаде единно икономическо пространство за свободно движение на работна сила, стоки и услуги.

В АСЕАН членуват Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипини, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес