Б. Борисов спешно оттегли кандидатурата за зам.-кмет на замесен в сделката със зала “Универсиада”

Кметът на район “Студентски” – юристът Венцислав Дудоленски, който е участвал в скандалната сделка за земята под столичната зала “Универсиада”,  няма да бъде предложен за зам.-кмет на София по строителството и инвестициите. Това съобщиха от пресслужбата на Столичната община в сряда следобед, след като през деня стана известно, че кандидатурата на Дудоленски е била подготвена от новия кмет Бойко Борисов за внасяне на заседанието на Столичния общински съвет на 8 декември.

Дудоленски трябваше да замени на поста Иван Гечев, чиято оставка бе приета от кмета Бойко Борисов преди две седмици.  

За поста са водени разговори с няколко души, сред които и Дудоленски, тъй като е познат в обществото, има одобрението на останалите районни кметове, работил е в администрацията на Област София - град, пише в разпратеното до медиите съобщение.

Единствената цел на новото ръководство на Столична община е за поста да се търси подходящ човек, с който да се запази максимална приемственост и по никакъв начин бъдещите заместник-кметове да не бъдат свързвани със скандално известни в обществото личности или действия, се посочва още в съобщението.

Сутринта в сряда БНР съобщи, че Дудоленски като юрист в областната управа на София през юли 2005 г. е участвал в одобряването на договора за продажба на 20 декара земя под столичната зала “Универсиада” за 1,6 милиона лева. За тази сделка от понеделник Софийска градска прокуратура образува следствено дело срещу длъжностни лица от областната управа за закононарушения при продажбата на терена. Според обвинителите, земите са продадени за умишлено занижени цени. 

Ден след приключването на сделката за земята под “Универсиада” Дудоленски е избран за кмет на район “Студентски”, като е предложен за гласуване на СОС от квотата на “Гергьовден”.

Според информацията на БНР, преди да започне кариерата си в общинската и областната администрация, той е бил съдружник в една адвокатска кантора с осъдения Иво Недялков, собственик на фалиралата пирамида “Ийст Уест интернешънъл”.

Сред клиентите на кантората е бил ливанецът с българско гражданство Адел Саркиз, който през 2002 година оцеля при два атентата в столицата. Според оперативната информация на МВР, цитирана от БНР, Саркиз е сред контролиращите наркоканалите от и за Близкия изток. При акция на НСБОП през 2001 година от  къщата му в Драгалевци бяха иззети голямо количество оръжие, валута и скъпоценности.

Когато стана известно издигането на кандидатурата на Дудоленски за зам.-кмет, заместникът на Бойко Борисов по вътрешен ред и координация на администрацията в Столична община Цветан Цветанов заяви пред Mediapool, че кандидатурата на Дудоленски е била разгледана от чисто професионална гледна точка.

“Тя бе одобрена от г-н Борисов с мотива, че в Столична община трябва да има приемственост. Дудоленски бе препоръчан от голяма част от общинските съветници като голям професионалист. Справката за него сочи, че срещу него като физическо лице няма повдигнато следствено дело”, каза Цветанов.

По думите му, ако се докаже вина на Дудоленски, той ще бъде незабавно освободен от поста. Цветанов добави, че отговорността трябва в случая да се носи от областния управител, тъй като неговият подпис стои под сделката за зала “Универсиада”.

Цветанов заяви пред Mediapool, че кадровата политика на Бойко Борисов и неговия екип ще бъде да се назначават хора с опит в общината.

“Няма да има нови хора. Вие видяхте, че ние оставихме в екипа професионалистите и освободихме онези, за които имаше съмнение, че са злоупотребявали с положението си”, добави Цветанов, визирайки шефа на дирекцията по образование Люба Попова.

Той заяви, че в момента се спрягат няколко имена за поста зам.-кмет по образованието и културата, най-вероятно конкретната номинация ще бъде оповестена на заседанието на СОС другата седмица. В момента тече и конкурс за избор на нов главен архитект на София.

“Кметът на София поема цялата отговорност за всяко свое назначение. Не мога да коментирам кандидатурата на Дудоленски, защото срещу него не съм чувал нищо”, заяви председателят на групата на ДСБ в общински съвет Вили Лилков.

Бойко Борисов остави трима наследени от  Стефан Софиянски зам.-кметове – Велизар Стоилов, Минко Герджиков и Милор Михайлов. Зам.-кметът по сигурността ген. Емил Танев бе понижен за шеф на дирекция и е под ръководството на Цветан Цветанов, който е зам.-кмет по сигурността, координацията и администрацията.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?