Б. Борисов задейства всички планове "Б"

Б. Борисов задейства всички планове "Б"

Провалената кандидатура на Румяна Желева като еврокомисар и оставката ѝ като външен министър предизвикаха верига от кадрови рокади, обявени в сряда от премиера Бойко Борисов. След като дни наред от него се очакваше резервен вариант за еврокомисарския пост, в края на краищата той задейства едновременно всички планове "Б", за някои от които се говори още от лятото, когато се сформираше правителството на ГЕРБ.

Изместеният тогава от Румяна Желева Николай Младенов сега поема Министерството на външните работи. Соченият по онова време като бъдещ министър на отбраната ген. Аню Ангелов става такъв половин година по-късно. Спряганата през лятото дори за премиерския пост Кристалина Георгиева ще представя България в ЕК, а премиерски съветник по икономическите и финансовите въпроси става друга знакова експертна фигура – преподавателят икономист Илиян Михов.

Николай Младенов – "безспорна кандидатура и без коментар"

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи след заседанието на правителството, че за нов министър на външните работи ще бъде предложен досегашният министър на отбраната Николай Младенов, а на неговото място ще бъде предложен заместникът му Аню Ангелов.

По думите на Борисов Николай Младенов е безспорен авторитет в тази област, предвид опита му като европейски депутат и кариерата му в тази сфера. Премиерът отбеляза, че първоначално при сформирането на кабинета, именно Младенов е бил предвиждан за външен министър. Кандидатурата му е безспорна и без коментар, заяви Борисов.

Решенията в ГЕРБ се вземали колективно, а не еднолично

Точно в кулминацията на напрежението около оставката на Румяна Желева и последвалите я кадрови рокади от ГЕРБ демонстрираха вътрешно-партийна демократичност, като се опитаха да убедят публиката, че решенията в партията се вземат колективно, а не еднолично от лидера Бойко Борисов.

 Още

Генерал Аню Ангелов пък, според премиера, "за тези 7-8 месеца се справя прекрасно".

Запитан как приема предложението за нов външен министър, заместник-министърът на външните работи Марин Райков, чието име също бе спрягано сред кандидатите за поста, отговори: "с въодушевление".

Премиерът отбеляза, че е приел оставката на министър Румяна Желева, след като е изслушал много и различни мнения по въпроса.Той отчита всичко, което е направено до момента от Румяна Желева и като водач на листата за евродепутати, и по повод избора ѝ за заместник-председател на ЕНП. Как ще продължи кариерата на Желева ще го решаваме занапред, нека първо се възстанови от ударите, които ѝ бяха нанесени, каза Борисов.

Индиректно той все пак потвърди съществуването на неуредици в декларациите на Желева, като по повод участието ѝ във фирми казда, че тя няма вина, че не са я отписали от Търговския регистър. "Аз също имах подобен проблем докато бях главен секретар на МВР", припомни Бойко Борисов.

В сряда правителството е взело и решение за официалното издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева за член на Европейската комисия. В отговор на въпрос премиерът не изключи възможността ресорът на българския еврокомисар да бъде променен, но това щяло да стане ясно след разговора на Кристалина Георгиева с председателя на ЕК Жозе Барозу утре. По същото време на пресконференция в Брюксел обаче Барозу категорично заяви, че не планира промяна в портфейла на българския кандидат за комисар и той ще остане "международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Борисов подсилва икономическия си екип с нов съветник

Борисов обяви и името на икономиста Илиян Михов, който, по думите му, ще влезе в правителството вместо Кристалина Георгиева, каквито са били идеите му, променени от екстреното номиниране на Георгиева за еврокомисар.

Според Борисов намеренията са били Георгиева да "подсили" икономическия екип на правителството към март-април тази година, като след продължителни разговори е било получено съгласието на ръководството на Световната банка тя да бъде освободена от вицепрезидентския пост в институцията.

"Създалата се ситуация наложи първо да убедим европейските партньори, че имаме кандидат, който може да върши много работа в европейското правителство, и второ – съгласие да дойде като министър, който да ми помага в наблюдението на икономиката и пряко върху финансовите операции, които правителството прави с цел балансиране на бюджета. Заедно с другите министри ще предложа структурна промяна и ще дойде Илиян Михов – сред първите 500 макроикономисти в света", обясни дословно премиерът.

Първоначално думите на премиера бяха схванати като анонс, че Михов ще влезе в правителството, но след това източници, близки до премиера, уточниха, че той не е бил добре разбран. Ставало дума за съветнически пост, който Михов ще заеме.

Илиян Михов е сочен като един от утвърдилите се зад граница български икономисти, работещи в областта на макроикономиката. Той е преподавател в Европейския институт за бизнесадминистрация (Institut Europeen d'Administration des Affaires – INSEAD), считан за едно най-престижните учебни заведения в областта си с водещо място в световните класации.

Михов е ученик на председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке. В България нашумя с теорията си за модифициран валутен борд по подобие на финансовото управление в Китай, която предизвика остра полемика и бе отхвърлена от мнозинството икономисти като подронваща устоите на валутния борд, поддържан консенсусно от всички политически сили.

Бившият вицепремиер от БСП Меглена Плугчиева отива в ЕБВР

В сряда премиерът Борисов обяви още, че Меглена Плугчиева ще представя България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Плугчиева, която бе вицепремиер в правителството на тройната коалиция от квотата на БСП и отговаряше за работата с европейските фондове, ще заеме поста вицепрезидент на ЕБВР, което е най-високият, заеман някога от българин, пост в тази институция. Изслушването на Плугчиева предстои по-късно в сряда, след което за назначаването ѝ ще се произнесе бордът на банката.

По повод даденото одобрение за Плугчиева премиерът заяви, че по този начин правителството дава пример как трябва да се отнасяме, когато има българска кандидатура. Независимо от коя партия е, трябва да заставаме зад тях и да ги подкрепяме, заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?