Б. Димитров призна, че се объркал и "сне" условията към Турция за ЕС

Б. Димитров призна, че се объркал и "сне" условията към Турция за ЕС

Божидар Димитров призна в четвъртък, че се е объркал в изявлението си за условията пред турското членство в ЕС и е допринесъл за "този малък дипломатически скандал", по думите му, "който се е развихрил".

Изявлението на министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, че едно от условията за членството на Турция в ЕС е изплащането на 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските българи, предизвика острата реакция на Анкара.

За да тушират дипломатическия скандал, който не закъсня, особено след интерпретациите, че България може да попречи на турското еврочленство, от българското Външно министерство бяха принудени да заявят, че думите на министъра не са официална позиция на правителството.

Премиерът Бойко Борисов определи като непремерени изказванията на Димитров, който стана член на кабинета по личното му предложение, и го предупреди, "че при следващ случай просто се разделяме".

След "жълтия картон" от страна на премиера, Божидар Димитров се оправда, че се объркал, защото не е разтълкувал "правилно" европейски доклад за напредъка на Турция.

"Смятам, че министър-председателят е прав. Гафът действително е мой, тъй като неправилно бях изтълкувал изречение в един от докладите за присъединителния процес (на Турция), приет от Европейския парламент. В изречението, в което се казва, че Турция трябва да положи усилия да разреши проблема с тракийските бежанци, аз го бях изтълкувал като условие за приемането ѝ, но юристите ми обясниха вчера, че то е било само пожелание, тоест, няма юридически статут на условие”, каза още в свое оправдание Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?