Б. Славчев и В. Вучков издадоха сборник

"Реформи в сектора за сигурност се правят непрекъснато, но те не решават, а по-скоро създават проблеми. ДАНС работи като второ МВР и предимно с медийни изяви". Такова е мнението на Бойко Славчев, бивш зам.-директор на Националната полиция, и Веселин Вучков, доктор по право и специалист по наказателно право, които в петък представиха съвместния си сборник с коментари и анализи "Сигурност и обществен ред".

В книгата са представени публикации на двамата експерти, излизали през последните две години в печатни и електронни издания ("Сега", "Дневник", Mediapool и др.). Освен това сборникът съдържа няколко научни публикации по актуални теми – ДАНС, проблемите с дознателите, използването на специални разузнавателни средства, необходимостта от реформа в МВР, критичните констатации в докладите на ЕК за България и др.

"На първо място има липса на стратегическа визия за развитието на сектора. Второ – наблюдава се дезинтеграцията на сектора, при която се коват нови закони и се създават нови институции, но няма ясно очертани профилирани звена, характерни за европейската система за сигурност. Проблем е и липсата на пълноценно криминално разследване. МВР е конструирано не върху приоритета разследване, а върху оперативна дейност и охрана на обществения ред. На четвърто място като проблем не може да не се посочи и остарялата нормативна база. На последно място, но не по важност, е забавеното правосъдие. Сега единственият начин за навременно приключване на едно дело е предлагането на споразумение или съкратеното съдебно следствие", посочи Бойко Славчев при представянето на сборника в петък.

Сборникът се издава от издателска къща "Фенея" и с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер" в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България