Б. Велчев не знае какво е имал предвид Цветанов за потулването на "Бизнесмени"

Главният прокурор Борис Велчев заяви пред репортери във вторник, че не знае какво е имал предвид вътрешният министър Цветан Цветанов, като казал, че заведената срещу Алексей Петров разработка "Бизнесмени" е престояла около 10 години във военна прокуратура и доскоро не е била разследвана.

"Ако говорим за разработката "Бизнесмени”, тя е постъпила в прокуратурата 2008 г. и преди дни е пратена в МВР. Изясняваме защо е престояла толкова дълго време”, каза той. На въпрос дали е вярно, че е имало образувано дело, което е било иззето от Военна прокуратура, Велчев категорично отрече това да е факт.

В отговор на въпрос той поясни, че има две преписки "Бизнесмени".

От думите му стана ясно, че едната най-вероятно е свързана с братя Галеви. Тя наистина се намира във Военна прокуратура и е била изискана във връзка с показанията на бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов пред вътрешната комисия през 2008 г.

Когато това дело е постъпило в прокуратурата, то е било архивирано в МВР. Запитан защо не се работи след показанията на ген. Танов, главният прокурор призова да не се навлиза в детайли. "Това дело е било вече архивирано. И второ, това дело съвпада с друго дело със същото име, което обаче е свързано с други лица. Не ме карайте да навлизам в подробности. Има две дела, с еднакви имена и доколкото знам са архивирани и двете”, каза Велчев.

Това вероятно означава, че и двете дела са били "затворени" в МВР.

Преписката "Бизнесмени" е била образувана през 2001 г. за изнудване на бизнесмени да прехвърлят дяловете си на фирми, близки до Алексей Петров. Твърди се, че разработката стартира по жалба на банкера Георги Петракиев Цветанов, който твърди, че Петров го принудил да му прехвърли имущество чрез побой, насилие и изнудване. По нареждане на зам.-главния прокурор Христо Манчев, вместо обвинение срещу Алексей Петров, започва дело за набедяване срещу жалбоподателя Петракиев. В същото време преписката е иззета във Военна прокуратура и там е била потулена.

"Ако има данни, ще бъде извикан на разпит бившият главен прокурор Никола Филчев", заяви Борис Велчев в отговор на въпрос дали неговият предшественик ще бъде разпитван за смъртта на прокурора Никола Колев.

Той уточни, че делото е възобновено през декември на основание, че не е открит извършителят на престъплението, извършено на 28 декември 2002 г.

"Това разследване няма месец, ако мислите, че е толкова лесно да се дават обобщения на няколкоседмично разследване, бъркате”, коментира главният прокурор.

Въз основа на цялата събрана документална материя по делото, ще се решава дали ще бъде разпитан Филчев, посочи Велчев. Не е коректно да се сочат имена на хора, които са работили в прокуратурата с бившия главния прокурор, каза Велчев и припомни, че 70-80% от тях работят и в момента в прокуратурата.

Велчев призова да не се бърка правото с това, което говорят журналистите и политиците.

"За да бъде упрекнат някой, трябва да има основание за това“, посочи той. По думите му дали някой е бил близък с някого не го прави съпричастен към нещо лошо.

Велчев увери че нищо няма да бъде спестено никому и ако има основание, Филчев ще бъде викан и разпитван от прокуратурата.


Запитан има ли данни, че бившият вътрешен министър Георги Петканов и бившият главен прокурор Николай Филчев са покровителствали Алексей Петров, Борис Велчев посочи, че това не е предмет на разследване.

На въпрос дали е вярно, че бившият премиер Сергей Станишев е коментирал пред него Алексей Петров, Велчев каза, че със сигурност са коментирали Петров, но това не е разговор, който би запомнил.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?