Б. Велчев оневини Григоров за експертизата на Филчев и БСП за “Петролгейт”

Б. Велчев оневини Григоров за експертизата на Филчев и БСП за “Петролгейт”

За разлика от сегашния главен прокурор Никола Филчев, новоизбраният обвинител №1 Борис Велчев не смята, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров е извършил престъпление, като е разпространил епикриза за психичното състояние на Филчев, която бе определена като фалшива. Във вторник, два дни преди да встъпи в длъжност, Велчев заяви пред Нова телевизия, че не вижда основание да се иска снемане на имунитета на Григоров.

Преди ден от прокуратурата съобщиха, че са налице данни за извършено престъпление от шефа на ВКС по чл. 316 от Наказателния кодекс за използване на неистински и с невярно съдържание документ, както и за действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

“Аз разбирам, че има някаква разработка на Софийската военноокръжна прокуратура, насочена към това, че някой е използвал документ, който е неистински по своята природа...Трудно мога да си представя, че г-н Григоров ще бъде обвинен в това, че е съзнавал, че този документ е неистински и въпреки това го е използвал”, каза Борис Велчев

Конфликтите в съдебната власт – плод на “лични емоции”

От изявленията му стана ясно, че оценява проблемите и конфликтите в съдебната власт предимно като лични, а не структурни.

По думите на Велчев, “в този конфликт има много лични емоции, имаше много лично настроение, които не се отразиха добре на престижа на съдебната власт”.

Той добави, че ако Висшият съдебен съвет (ВСС) намери в себе си сили достатъчно категорично да му сложи край в близките дни, той ще остане в историята.

Според новоизбрания главен прокурор авторитетът на съдебната власт ще се възстанови “със страшно много работа, достатъчно видима за обществото”.

По повод актуалния дебат около промените в конституцията в частта за съдебната власт Велчев каза: ”Дали прокуратурата е в изпълнителната или съдебната власт е въпрос второстепенен”.

Има политически чадър над престъпността

“Ние с г-н Филчев сме доста различни и по всяка вероятност не във всички свои възгледи съвпадаме”, повтори Борис Велчев пред Нова телевезия. Той обаче споделя възгледа на Филчев, че “в България от много години има срастване на част от организираната престъпност с отделни държавни и политически структури”.

“Петнайсет години сме свидетели на факта, че хора, за които, общо взето, и децата знаят, че нямат чист бизнес и че най-вероятно се занимават с много сериозна незаконна дейност, продължават да бъдат на свобода. Този факт за мен е смущаващ”, посочи Борис Велчев.

Без да споменава имена, той добави, че “има много хора с известни прякори, част от които отидоха вече в един по-добър свят и част от които са живи и здрави”.

Запитан има ли политически чадър над тях, той отговори: “Как иначе ще обясним факта, че толкова години тези хора демонстрират явната си безнаказаност?”.

Борис Велчев не се ангажира с твърденията на Филчев за “престъпна приватизация”, като заяви, че иска първо да се запознае със събраните материали.

Да се създаде независима служба за борба с корупцията

Като изтъкна, че на този етап няма ефективно противодействие на организираната престъпност и корупцията, досегашният съветник на президента Георги Първанов защити вече и от свое име лансираната от държавния глава идея за създаване на независим орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Първанов предложи създаването на такъв “равноотдалечен” от всички институции орган преди три години, но това бе отхвърлено от тогавашното правителство на НДСВ и ДПС.

Когато структурата, разследваща корупцията, е част от изпълнителната власт, тя едва ли има пълния обем свобода и възможности да разследва тази изпълнителна власт пълноценно, аргументира се Велчев.

“Всяка една служба в системата на МВР, нищо лично към тази служба и към нейните ръководители, е обречена да се съобразява с политическите реалности”, уточни той.

Ако на една независима служба със закон ѝ бъдат предоставени полицейски правомощия, не би имало проблем тя да разкрива корупционни престъпления и да се специализира само в тях, обясни Борис Велчев. Според него няма нищо лошо в това една такава структура да е конкурентна на службите в МВР, защото това би повишило ефективността.

Няма данни за престъпление при “Петролгейт”

Новият главен прокурор освен това обяви, че има “ясна концепция” как да реагира на поисканото от дясната опозиция разследване на БСП за злоупотреби с програмата “Петрол срещу храни”, както и “по всички други политически теми” като царските имоти и т.н.

“Аз ще се отнеса с огромна грижа към всеки сигнал от парламентарно представена политическа сила, защото си давам сметка, че зад тази парламентарно представена сила стоят граждани и те имат право на отговор”, каза Велчев. Той обаче допълни, че ще инициира разследване, само ако има данни за извършено престъпление.

“От това, което зная дотук, данни за извършено престъпление от конкретно физическо лице аз поне не съм установил”, каза Борис Велчев по повод казуса “Петрол срещу храни”. През есента на м.г. независима комисия на ООН потвърди в доклада си информациите, че БСП (в разследвания период оглавявана от Георги Първанов) е била облагодетелствана от режима на Саддам Хюсеин.

Велчев добави, че ако тепърва се открият нови данни, той няма да има друг избор, освен да работи по тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?