Б. Велчев поиска имунитета на депутат от левицата, лидер на “Рома”

Б. Велчев поиска имунитета на депутат от левицата, лидер на “Рома”

Главният прокурор Борис Велчев е внесъл искане в парламента за снемане имунитета на депутата от левицата Тома Томов, лидер на партия “Рома”, която е част от Коалиция за България. Това съобщи в сряда пред журналисти самият Велчев и уточни, че искането е свързано със започналата проверка за корупция по времето, докато Томов е бил прокурор на Оряхово.

Разследването е част от това срещу оряховския зам.-районен прокурор Димитър Нинов, арестуван преди ден за престъпления по служба и корупция. Тези престъпления са започнали още преди десет години с укриването или бавенето на огромен брой дела.

В дома на Нинов бяха открити много следствени дела, 22 хиляди евро и 8 хиляди лева.

Тома Томов също ще бъде разследван за деяния с престъпен характер в качеството му на прокурор на Оряхово, каза Борис Велчев.

Томов от своя страна коментира, че арестуваният за подкуп Димитър Нинов е бил негов заместник до 2000 г., но той няма причини да се съмнява в дейността му.

Борис Велчев уточни, че прокуратурата ще разследва Томов и Нинов за извършени от тях престъпления както поотделно, така и в съучастие.

По думите на главния прокурор, двамата са оказвали корупционен натиск по дела, свързани с митническия режим, и са укривали други дела, които Велчев не пожела да конкретизира. През Оряхово минава голяма част от трафика на петрол и петролни продукти.

Велчев каза още, че прокуратурата е мотивирала добре искането си за имунитета на Томов и е въпрос на време дали парламентът ще го уважи.

Самият Томов каза пред журналисти, че ще реши до края на седмицата дали сам ще се откаже от имунитета си, но преди това ще иска среща с Борис Велчев.

От думите на главния прокурор стана ясно, че по разработката срещу Нинов е участвала и Национална служба “Сигурност” (НСС), но не пожела да конкретизира дали информацията е била използвана срещу депутата.

Тома Томов смята, че срещу него е имало разработки от службите още по времето, когато е бил районен прокурор в Оряхово.

Депутатът каза, че не се притеснява за себе си, защото бил награждаван от прокуратурата за ефективна борба срещу корупцията и организираната престъпност.

“Още повече, че не знам за какво става дума. Това, което чувам от медиите, е абсурдно. Да се говори за преписки отпреди десет години, е меко казано, несериозно. При всички избори в страната срещу мен започва атака, и тази вече е върхът”, каза още лидерът на “Рома”. Атаката срещу него била политическа  и етническа, добави депутатът, намеквайки за ромския си произход. Той обеща до седмица да разбере откъде идва тази атака.

Депутатът от левицата Татяна Дончева коментира за Mediapool, че имунитетът на народния представител не може да възпрепятства правосъдието. Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил отказа коментар с мотива, че още не се е запознал с искането на прокуратурата.

По-рано в сряда Борис Велчев съобщи, че ще поиска отстраняване от работа на зам.-районния прокурор в Оряхово, защото, ако съдът не уважи искането той да остане за постоянно в ареста, ще може да се върне на работа. А това, според Велчев, при наличните данни срещу Нинов, е недопустимо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?