Б. Велчев призова да не се пришпорва разследването

Б. Велчев призова да не се пришпорва разследването

България ще изправи корумпираните служители и могъщи бандити пред правосъдието, но процесът не може да бъде пришпорван, ако искаме разследванията да бъдат необорими, предупреди в сряда в интервю за Ройтерс, главният прокурор Борис Велчев.

Избраното юли миналата година десноцентристко правителство възприе твърда линия към корупцията и организираната престъпност, опитвайки се да изчисти имиджа на страната като най-корумпираната в Европейския съюз, който застрашава отпускането на европейски средства за нея, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията арестува множество заподозрени извършители на отвличания, контрабандисти, крадци на автомобили и участници в данъчни измами, а прокурорите повдигнаха обвинения на няколко министри от предишния воден от социалистите кабинет за злоупотреби с власт, незаконно присвояване на средства и корупция. Дела обаче все още не са започнали и правителството прехвърли вниманието си върху често бавната и склонна към корупция съдебна система, наблягайки на реформите за възстановяване на върховенството на закона - ключово условие за възстановяване на доверието на ЕС, допълва агенцията.

Главният прокурор Борис Велчев каза, че екипът му се нуждае от време, за да произнесе присъди, които ще поставят престъпници зад решетките, продължава Ройтерс.

Не можете да очаквате, ако полицейската операция е осъществена днес, утре да има присъда, особено когато става дума за организирани престъпни групировки, казва Велчев пред Ройтерс.

Трябва да извършваме разследвания, гарантиращи присъда. Отстрани това може да изглежда много лесно, но е нужна много сериозна работа, което изисква и съответното техническо време, допълва той.

Главният прокурор отбелязва, че България е действала за премахване на обстановката на безнаказаност, като всеизвестните престъпници, заподозрени в трафик на дрога и хора, както и в пране на пари в последните 20 години са били или арестувани, или обвинени, или срещу тях има издадена заповед за арест.

Българските медии обаче поставиха под въпрос работата на прокуратурата, след като съдът оправда заподозрените престъпни босове братя Маринови след петгодишен процес по обвинение в подготовка на покушения.

Велчев заяви, че присъдите ще бъдат обжалвани и посъветва наблюдателите да не прибързват със заключенията. Той каза, че обвинението срещу заподозряната банда за отвличания, чиито членове бяха арестувани през декември, би трябвало да бъде предявено в съда следващия месец, а пред правосъдието скоро ще бъде изправена и друга влиятелна престъпна група, ползвала се с протекциите на корумпирани властници повече от десетилетие.

Водят се следствия и срещу министрите на земеделието, труда и отбраната от предишната водена от социалистите коалиция, припомня Ройтерс.

Никое от тези следствия не върви към прекратяване. Съдебни процеси ще започнат. Трябва да проявим известно търпение. В една управлявана от закони държава има правила, казва пред агенцията Велчев.

Споделяне

Още от България