Б. Велчев ще бъде сезиран за изтръгнатите с мъчения показания по делото “Луканов”

Б. Велчев ще бъде сезиран за изтръгнатите с мъчения показания по делото “Луканов”

Прокурорът от върховната касационна прокуратура (ВКП) Борислав Йотов ще сезира главния прокурор Борис Велчев за нарушенията, които са направени при взимане на показанията от Юрий Ленев, Георги Георгиев и Алексей Кичатов по делото за убийството на Андрей Луканов. Това заяви Йотов пред Върховния касационен съд (ВКС), който в понеделник заседава по делото за убийството на бившия министър-председател. Обвинени за убийството на някогашния премиер са още Ангел Василев и Александър Русов. 

Заради това, че показанията на Ленев, Георгиев и Кичатов са изтръгнати с насилие, ще има обществени последици, каза прокурорът Йотов пред съдиите.

Тримата заведоха дела срещу полицаите, водили разпитите, но тези на Кичатов и Георгиев бяха прекратени още през 2000 г. След днешното заседание Ленев обясни, че тримата офицери от НСБОП – Антонов, Гюров и Пенков, които са го изтезавали във вила на МВР в Копривщица, за да направи самопризнания, са оправдани на всички съдебни инстанции. По думите на Ленев в инквизициите тогава са участвали Ботьо Ботев, обявен за “топ-полицай”, както и шофьорът му по това време Гален Ганчев.

Ленев смята, че “топ-полицаят” и шофьорът му не са били привлечени под наказателна отговорност, защото са скрити. В момента Ботев е съветник на кмета Борисов, а Ганчев – шеф на Инспектората в Столичната община.

Потърсен за коментар по-късно, Гален Ганчев заяви, че ако адвокатът на Ленев иска да трупа дивиденти, двамата с него ще се срещнат в съда. Не разбрах дали с тези изявления не влязохме вече в предизборна кампания, заяви за Mediapool Ганчев, който се счита за близък до кмета и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

По жалбата на Юрий Ленев за малтретиране Софийската военно окръжна прокуратура е образувала дело и по него съм разпитван четири пъти, но като свидетел, каза още Ганчев. Там съм казал каквото трябва, допълни той.

Делото не е приключило и аз не мога да се издигам над съда и прокуратурата и да давам заключения, каза още Ганчев и обобщи, че всичко това са спекулации.

Бившият премиер социалист Андрей Луканов бе застрелян хладнокръвно и показно пред дома му в София на 2 октомври 1996 г., а в страната плъзнаха слухове, че ликвидирането му може да има както политически, така и икономически мотиви, заради ясната обвързаност на Луканов с руски политически и енергийни интереси, които по това време предизвикаха трусове в управлението на БСП. 

През 2003 г.  Софийският градски съд постанови за четирима от подсъдимите  – украинците Александър Русов и Алексей Кичатов и българите Георги Георгиев и Ангел Василев - доживотен затвор без право на замяна, а  за петия - Юрий Ленев,  доживотен затвор, но с право на замяна.

Още тогава обаче  всички доказателства срещу петимата паднаха, защото бяха изтръгнати с изтезания, но въпреки това съдиите издадоха най-тежките присъди.  Георги Георгиев, който председателства състава на СГС , издал присъдите, отдавна не е магистрат и живее в САЩ.

Състав на Софийския апелативен съд (САС), ръководен от съдия Галина Тонева, отмени през юли 2006 г. изцяло присъдите и убийството на Луканов излезе от списъка на разкритите престъпления.

Пред третата съдебна инстанция адвокатите и техните клиенти обявиха, че трябва да бъде потвърдена оправдателната им присъда от САС и така петимата, посочени за извършители и поръчители на престъплението, да бъдат окончателно оправдани. В последната си дума Ангел Василев, обявен за поръчител на убийството на Луканов, помоли върховните съдии да “сложат край на тази срамна история, започнала преди 8 г. след възкачването на Никола Филчев”.

Делото стигна до ВКС по настояване на Софийската апелативна прокуратура, която остана недоволна от оправдателните присъди на втората инстанция. Прокурорът Йотов поиска делото да бъде върнато, тъй като в мотивите на Софийски апелативен съд е записано, че отменя присъда на Софийски градски съд от 2006 година, а не от 2003. Защитниците обаче възразиха, че това е техническа грешка и тя не може да бъде повод за разглеждането на процеса отново от САС.

Законоустановения срок за произнасяне на решението на ВКС по казуса “Луканов” е един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България