Баба Дора се оплака, че съселяните ѝ са се настроили срещу нея

Протестиращи в Шарково опитаха насила да пуснат стадото ѝ от двора

Снимка: бТВ

Възрастната жена от село Шарково, чиято снимка стана символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на кози и овце в Странджа, се оплака, че съселяните ѝ са се настроили срещу нея и заплашват животните ѝ.

„Има настроения срещу мен в село Шарково”, каза баба Дора пред бТВ.

Причината по думите ѝ е фактът, че нейното стадо не е избито и тя продължава да го държи затворено в имота си.

„Казват ми, че съм била голяма актриса, че моите приятели, когато ме напуснат, ще дойдат хора от селото и ще ми убият лично животните”, добави жената.

Тя разказа, че според кмета на Шарково, въпреки отложената евтаназия в четвъртък, нейното стадо няма как да бъде запазено. Междувременно земеделският министър Румен Порожанов посочи в четвъртък, че едно от двете стада с потвърдени случаи на чума е именно на баба Дора.

Тя обаче очевидно не е информирана за това: „Питам ги защо – моите животни са здрави, нямат положителен резултат и трябва да се запазят. Казаха ми, че ще ми ги сложат под карантина, което означава, че ще ги уморя сама.”

По повод увеличените обезщетения за всяко убито животно, тя заявява, че желае пари: „Тия пари не могат да ми заменят животните. Не им ща парите!”

Преди два дни Дора бе критикувана и от пристигналите в Шарково протестиращи от Бургас, които насила искаха да пуснат стадото ѝ от двора, като знак на непримиримост с действията на властите, съобщи "България он еър".


Жената обаче се противопостави, тъй като няма кой да пасе козите ѝ. В крайна сметка се стигна до словосен сблъсък и някои от протестиращите разградиха оградата на двора против волята ѝ.

Протестите и засиленото полицейско присъствие в Шаркото продължават, като в селото се събират все повече националистически групи, убедени, че информацията за заразени с чума животни не отговаря на истината, а целта е там да се заселят мигранти.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?