БАБХ избила 100 екзотични птици въпреки решение на съда

Нов удар по зоопарка в София: Пълна проверка на директора до датата, в която е подал жалба срещу агенцията

БАБХ избила 100 екзотични птици въпреки решение на съда

Избивайки над 100 екзотични птици, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не само е нарушила два закона, но както се оказва, съзнателно е прекрачила съдебно определение, за което е била предварително информирана.

В понеделник от БАБХ съобщиха, че са умъртвили птици, транспортирани от Европа, заради съмнения за птичи грип. Впоследствие се разбра, че съмненията на агенцията не са доказани, но пък действията са в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за биоразнообразието и прилежащата към него наредба за спасителните центрове.

Столичният зоопарк, където птиците са били приютени, е обжалвал в петък решението на агенцията за умъртвяването им. В понеделник зоологическата градина е получила известие от съда, че се спира изпълнението на заповедта за умъртвяване от страна на БАБХ. Малко след това обаче служители на агенцията изземат птиците и ги избиват.

Проверка на Mediapool показа, че самата БАБХ е била известена за съдебното определение още в петък миналата седмица, когато столичната дирекция на агенцията е направила първи опит за изземането и унищожаването на птиците.

Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още в петък следобед (23 февруари), няколко часа след като Столичният зоопарк подава жалбата срещу ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че в петък в 16.45 ч. решението е изпратено до агенцията в София. Документът е получен. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да обжалва, каквито са правилата, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива.

"Незнанието на правото не извинява"

Потърсена за коментар, говорителката на БАБХ каза, че такъв документ не е получаван и в агенцията "изобщо никой не знае, че съдът се е занимавал с това".

Малко по-късно тя заяви, че каквато и жалба да има, според член "139 а" от Закона за ветеринарномедицинската дейност обжалването не спира изпълнението на заповедта. По думите ѝ именно поради тази причина БАБХ са в правото си да избият птиците.

Подобна хипотеза обаче е подробно засегната в решение на съдия Теодора Георгиева от АССГ. Което означава, че дори във вторник от БАБХ не бяха направили усилие да изчетат определението, за което са били известени пет дни по-рано.

Изпълнението на акта наистина не може да бъде спряно от жалбата, освен ако жалбата не се разгледа незабавно в закрито съдебно заседание, като преписи от нея се връчат на страните, постановява член 60 от Административно процесуалния кодекс. Според същия член жалбата не спира допуснатото предварително изпълнение, но съдът може да го спре до окончателното и решаване. Точно така се случва и с жалбата на Столичния зоопарк.

Съдът разглежда жалбата същия ден, когато е подадена и спира акта. А както казват юристите "незнанието на правото не извинява".

БАБХ: Ще обжалваме, нищо че птиците са избити

На този фон още по-абсурдно звучи твърдението на говорителката на БАБХ Катя Стоилова пред Mediapool във вторник, че институцията ще обжалва тепърва решението на съда, тъй като законовият срок не е изтекъл, нищо, че умъртвяването на птиците вече е факт.

Според обяснението, БАБХ щяла да обжалва сега, защото досега не били разбрали за акта на съда, независимо, че той им е изпратен още в петък.

На въпрос какво точно ще обжалват, при положение, че птиците са избити, последва отговор: "Какво значение има като са избити?"

"Кой ще установи кога са избити птиците? Ами ако не са?", попита Стоилова ден след като самата тя изпрати писмен отговор до Mediapool, че БАБХ са евтаназирали животните.

След като разговорът приключи, минути по-късно Стоилова отново потърси Mediapool – за да уточни, че разговорите с нея не отразяват официалното становище на БАБХ, чийто пресцентър е представляван от нея.

15 минути по-късно: вече мъртви лебед и патица се оказаха с птичи грип

Четвърт час по-късно Стоилова отново позвъни в редакцията. Този път да съобщи, че нищо друго нямало значение, а само това, че днес, 27 февруари, е установено, че "лебед и патица от убитите птици имат птичи грип".

От БАБХ не уточниха как е установен вирусът, при положение, че само ден по-рано от същата агенция твърдяха, че няма нужда да бъдат вземани проби от животните, каквото предложение бяха получили от столичния зоопарк.

Още повече, че на писмен въпрос въпрос на Mediapool защо е извършена евтаназия без взети проби, от БАБХ отговориха, че "посочените видове птици играят ролята на скрит носител". Т.е. от агенцията не отрекоха, че изследвания не са правени.

Нещо повече – остава неясно дали изобщо са взети проби, тъй като по неофициална информация след евтаназията птиците са били унищожени моментално от мобилен екарисаж на фирма "Син кръст 2016".

В крайна сметка, ако се стигне до назначаване на независима експертиза, не е сигурно какви доказателства би представила БАБХ и дали няма да са манипулирани.

Министерството обяви проверка на БАБХ

Междувременно във вторник сутринта от Министерството на земеделието, храните и водите са възложили проверка на БАБХ заради унищожените птици.

Часове по-късно – във вторник на обяд, прессъобщение на министерството съобщи, че министър Порожанов е възложил да бъде установено дали са спазени всички правила и процедури по законодателството от страна на агенцията.

Агенцията отвръща на удара: пълна проверка на зоопарка до датата на жалбата

В същото време стана ясно, че мигновено след като са разбрали за наложената им проверка заради случая с птиците, от БАБХ са наредили проверка на директора на столичния зоопарк Добромир Бориславов.

Проверката цели да установи дали са спазени правилата за опазване здравето и хуманното отношение към животните в градината.

Искането е подписано лично от шефа на ОДБХ-София – Камен Николов. Същият, който нареди изземането и умъртвяването на птиците.

Актът наглед е казионен и нормален. И би бил такъв, ако около него нямаше три любопитни обстоятелства.

Първото: проверката се налага за срока от 1 януари 2017 година, когато Бориславов встъпва в длъжност като шеф на зоопарка, а крайната дата на проверката е 23 февруари тази година и странно съвпада с жалбата му до съда срещу ОДБХ-София.

Второто: Проверката е разпоредена час след като в БАБХ се разбира, че министерството ще проверява тях.

И третото: Проверка със същото основание в Столичния зоопарк, по данни на неговия директор, е правена само преди две седмици.

Малко по-късно: Зоопаркът под карантина

Малко по-късно пък на Столичния зоопарк бе наложена карантина, заради открития грип в две птици.

Не е ясно защо карантината е наложена на цялото заведение, при положение, че зоологическата градина е регистрирана като спасителен център и като такъв и има изолатори, в които птиците са настанени и са престояли 6 дни. 

Животните не са били в контакт с останалие питомци на зоопарка.

В края на работния ден от Столичния зоопарк отрекоха да са поставени под карантина и обясниха пред Mediapool, че никой от БАБХ не им е съобщавал подобно нещо.  Агенцията обаче съобщи за карантината на медиите в официално прессъобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от България