БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици

Природозащитници смятат, че акцията е ″отмъщение″ заради Терез и Масуд

БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици

"Получихме информация, че днес от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са иззели от Зоологическа градина София над 100 птици от различни видове, включително защитени, с цел умъртвяване. Птиците са настанени в зоопарка от миналата седмица с протокол на РИОСВ-Монтана. Групата от БАБХ, ръководена от небезизвестния д-р Славев, се е държала изключително арогантно. По неофициална информация, акцията е отмъщение за съдействието от зоопарка, което ние от "Четири лапи" и Дивите Животни получихме в грижите за Масуд и Терез преди заминаването им за Холандия. До часове птиците ще бъдат евтаназирани, при това напълно противозаконно".

Такова съобщение се появи в понеделник в официалната фейсбук страницата на Организацията за защита на животните "Четири лапи". Нялоко часа по-късно, докато журналисти се опитват да получат разяснения от БАБХ-София, агенцията вече е умъртвила птиците. Това става без необходимите документи и в противоречие със Закона за ветеринаромедицнската дейност, публикуван на собствената им интернет - страница.

Какво се случва всъщност?

В нощта срещу 20-ти февруари в Столичния зоопарк пристигнат над 100 птици.

Миналата седмица птиците и други бозайници са задържани на границата във Видин. Конфискувани са, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. БАБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана. След оглед РИОСВ-Монтана констатира, че има редки видове и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център.

В нощта срещу миналия вторник птиците пристигат и са настанени в зоопарка в София. Те пребивават там до понеделник, 26 февруари. Животните са с необходимата маркировка – пръстени - и са отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина, обясниха от столичния зоопарк.

Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия. Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария.

След разпореждането на РИОСВ-Монтата птиците са настанени в столичния зоопарк за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ-Монтана.

На сцената излиза БАБХ

В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването на птиците. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка около животните. Директорът на столичния зоопарк обжалва заповедта пред Административен съд – София.

В понеделник около обед, въпреки че няма произнасяне на съда, Областната дирекция за безопасност на храните - град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев. 

Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария – епидемия се оказва, че има и там. Проби така и не се вземат.

Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година досега.

Съгласно възприетия международен стандарт, когато бъде открито огнище на заразата, птиците в радиус от 3 км трябва да бъдат евтаназирани. 30 дни по-късно се правят нови замервания и ако не бъдат отчетени положителни проби, зоната се обявява за свободна от птичи грип.

В официална позиция обаче БАБХ твърдят друго.

След като умъртвяват птиците , от агенцията съобщават, че за периода 2016 - 2018 г. високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.

"Епидемията на заболяването засегна и България през 2016г до 2017г, и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 млн загуби, затватряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата) . Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин", се казва дословно в съобщението на агенцията.

Според говорителя на БАБХ умъртвяването е наложително и затова птиците са иззети от зоопарка. На въпрос на Mediapool взети ли са проби от птиците, от БАБХ не отговориха.

От столичния зоопарк обаче заявиха, че въпреки предложението от тяхна страна БАХБ да вземе проби, от агенцията не са пожелали да сторят това.

По неофициална информация птиците директно са натоварени на транспорт на БАБХ и са умъртвени в Радомирско. По какъв ред – остава загадка.

"Няма да разговарям. Този разговор приключва сега!"

Mediapool потърси д-р Емил Славев – началник здравеопазване и хуманно отношение към животните, който е участвал в акцията в столичния зоопарк.

Той не пожела да отговори на въпросите защо се налага убиването на животните. А на питането кой ще го извърши, както и има ли БАБХ всички необходими документи, д-р Славев, крещейки, оповести: "Няма да разговарям. Този разговор приключва сега". И затвори телефона.

От зоопарка в София поясниха, че при тях не са постъпили всички нужни документи. Въпреки това обаче БАБХ са иззели птиците, дори без да се съобразяват, че срещу действията им има жалба в съда.

А защо разговорът свършва (няколко закононарушения)

Според закона за биоразнообразието и наредбата за спасителните центрове, институцията, която е разпоредила настаняването на дадени животни в спасителен център, трябва да ги освободи от там. Без документ от нея, подобен акт е незаконен.

В зоопарка в София обаче има само един документ – от РИОСВ-Монтана. С него птиците са настанени. Документ за освобождаване няма.

Потърсена за коментар, директорката на РИОСВ-Монтана Деница Славкова каза пред Mediapool, че не е издавала акт за освобождаване на птиците. "Ние още не сме установили какви видове има сред тях. Животните са много", каза тя пред Mediapool.

На въпрос знае ли, че те вече са умъртвени, Славкова отговори отрицателно и повтори, че акт за освобождаването им не е подписвала. "Единственият документ е за настаняване", потвърди тя.

От дирекцията в София пък обясниха, че техни представители са огледали животните ден след като са пристигнали тук. Експерти са посетили зоопарка на 21 февруари и "на пръв поглед не е било възможно определянето на всеки вид поотделно". Отново "на пръв поглед" защитени видове не е имало.

Според пиара на столичния зоопарк в колекцията животни обаче е имало защитени видове по Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, известна като Вашингтонска конвенция.

"Такива детайли на пръв поглед не можем да установим", коментираха от РИОСВ-София. След което обясниха, че "документите по казуса трябва да се движат от колегите в Монтана", които пък изобщо не знаеха, че птиците са иззети.

По този начин БАБХ извършва първо закононарушение.

За второто закононарушение от агенцията признават писмено в отговор до Mediapool. На въпрос кой е извършил спешната евтаназия на птиците, от БАБХ пишат: "Умъртвяването на животни се извършва по хуманен начин от органите на БАБХ".

Според Закона за ветеринаромедицинската дейност, публикуван на страницата на агенцията, обаче нейните органи нямат право да умъртвяват животни.

Според чл. 179 от нормативния акт "евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика". В БАБХ няма практикуващи лекари.

От агенцията могат сами да извършват умъртвяване само в случай на епидемия, каквато в тази ситуация у нас няма.

Въпреки тези две нарушения "операцията" под ръководството на д-р Емил Славев завършва "успешно", според стандартите на БАБХ и птиците са умъртвени.

Два часа по-късно Административният съд в София се произнасят по жалбата на столичния зоопарк и постановяват, че заповедта на БАБХ не трябва да се изпълнява, поради липса на достатъчно аргументи за евтаназия.

Птиците обаче вече са убити.

Отмъщение за Терез и Масуд?

От "Четири лапи" съобщиха, че по неофициална информация акцията е отмъщение за съдействието от зоопарка за заминаването на лъвчетата Масуд и Терез за Холандия.

От зоопарка в София отказаха да потвърдят официално това. "Всичко е възможно в тази държава обаче", коментираха от там.

По неофициална информация от мениджмънта на зоопарка, от БАБХ са заявили на директора: "Искаше война – получи я".

Споделяне

Още по темата

Още от България