Бабиш обвини ЕП във вмешателство заради исканите мерки срещу конфликт на интереси

Бабиш обвини ЕП във вмешателство заради исканите мерки срещу конфликт на интереси

Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини Европейския парламент в намеса във вътрешните работи на неговата страна, след като в събота евродепутатите приеха резолюция, призоваваща Чехия да въведе механизми за предотвратяване на конфликти на интереси, свързани с еврофондовете, предаде Франс прес.

Предупреждението е във връзка с възможен конфликт на интереси на Бабиш заради получени в нарушение от негова компания субсидии. 

Бабиш е заподозрян в злоупотреба с еврофондове, получени от неговия хотелски комплекс "Гнездото на щъркелите" край Прага през 2007 г., четири години преди да влезе в политиката. Предполагаемите нарушения са за над 100 млн. евро.

Според чешкия премиер обаче действията на Европарламента може да бъдат сметнати "за доказателство за политически и медиен натиск върху чешката съдебна система и намеса във вътрешните работи". Това се посочва в негово комюнике, цитирано от чешката агенция ЧТК.

След като време във властта Бабиш прехвърли своята група "Агроферт" в областта на хранителната промишленост, химикали, медии и други ) в доверителни фондове през 2017 г., но данните от регистрите на бенефициентите собственици показват, че той продължава да извлича печалби от групата.

Чешкият премиер отрича да се е възползвал от европейските средства.

Той обвини евродепутатите, че "вдъхновяват предприемането на мерки за наказателни производства на чешка територия без конкретни сведения или доказателства".

Европейският парламент на свой ред осъди "клеветническите и омразни думи" на Андрей Бабиш срещу евродепутатите, които са в страната му, за да го разследват по подозрения за конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?