Бабиш отрече да е давал документи по сделката "ЧЕЗ"

Заведените в НС като секретни данни се оказаха неофициална таблица с банковото финансиране

Бабиш отрече да е давал документи по сделката "ЧЕЗ"

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш отрече да е давал на българския си колега Бойко Борисов документи по сделката за продажбата на българския бизнес на енергийната компания ЧЕЗ, в която чешката държава притежава близо 70 на сто. Това съобщи самият Бабиш пред журналисти в сряда, цитиран от собственото си издание "Лидовки".

Изявлението му идва, след като Борисов във вторник следобед обяви, че е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание изпратени му от чешкия премиер документи по сделката за ЧЕЗ, за да ги четат депутатите.

На следващия ден се оказа, че секретните документи представляват таблица с банките, за които се твърди, че осигуряват финансирането, сред които са българските "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка и държавната Българска банка за развитие като последните две отричат участие в сделката. Документът на Борисов не носи никакви атрибути на официален документ и бе определен от БСП като хвърчащ лист.

Преди ден българският премиер коментира, че предоставената му от Бабиш информация съдържа руски банки, офшорки и български банки, една от които проблемна. Той се закани БНБ да направи пълни проверки по издадените гаранции, "писма за комфорт" и други документи за финансирането на сделката с пазарджишката "Инерком".

Часове преди това по време на коалиционен съвет Борисов се обадил на Бабиш да му поиска цялата информация, с която разполага чешкото правителство по сделката, а чешкият премиер му казал, че има уверенията на Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, заявил във вторник Бабиш, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

"Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на "ЧЕЗ България". Но аз не съм пращал каквито и да е документи", заяви ден по-късно Бабиш пред чешки журналисти.

"Българският премиер ми съобщи, че има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия. От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно - и купувачът, и кредитите", казва Бабиш.

От правителствената пресслужба обясниха, че заведеният от Борисов в парламента документ е бил получен от кабинета на чешкия му колега след проведения между тях телефонен разговор. По-късно бе уточнено, че документът е бил изпратен от зам.-министъра на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ до съветник на Борисов.

"Върху информацията няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание. Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването ѝ", посочват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България