Бачковският манастир е с нов игумен

отец Симон сн.бТВ

Игуменът на Бачковския манастир архимадрит Симон е освободен от длъжност и на негово място е назначен архимандрит Самуил. Решението е взето в пълен състав от Светия синод на заседание в петък, съобщи Българската православна църква.

В съобщението не се посочват мотиви за смяната на архимандрит Симеон. Указано е, че той ще премине на "благодатно служение в Русенска епархия".

Архимандрит Симон изкара на поста игумен на Бачковския манастир три години. Наследи манастира от дядо Борис, който също беше прогонен от манастира с решение на Светия синод преди две години.

За работещите в манастира смяната на отец Симон е нежелана и неочаквана, твърди бТВ.

Явно някъде нещо не им е допаднал моя стил на работа, аз съм монах и съм длъжен да изпълнявам всяко послушание на Светия синод, каза отец Симеон пред телевизията.Той коментира още, че и за него решението на синода е неочаквано.

Игуменарницата на манастира е запечатана в очакване на проверка на документите. Само преди месец е приключила поредната ревизия на манастира за пет години назад.

Новоназначения игумен архимандрит Самуил, който е клирик на Видинската епархия, е пристигнал в манастира в събота. Той ще бъде въдворен за игумен на Бачковския манастир в неделя от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия Синод, се казва в съобщението на БПЦ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?