Бъчварова и Горанов предпочитат следизборна коалиция с РБ

Според финансовия министър в оставка е по-добре избори до дупка, отколкото управление с БСП

Коалиционните партньори на ГЕРБ трябва да са формации от семейството на Европейската народна партия, намиращи се в център-дясно. Това стана ясно от думите на двама висши партийци от формацията на Борисов и министри в оставка – Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Думите им идват на фона на последните обяснения на Бойко Борисов, който в петък пред БНТ на въпрос възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП, каза: "Много съм се карал, много хора съм обидил и съм стигнал до извода, че трябва да внимаваш какво говориш, че утре трябва да лижеш там, където си плюл."

"Коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП", коментира в понеделник във Варна вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, която е и член на Изпълнителната комисия на партията. Тя уточни, че това е нейна лична позиция, която е изразила и при попълването на вътрешнопартийното допитване, което тече в момента. Бъчварова не изключи 100% и възможни други варианти на съвместно управление на ГЕРБ с други партии след бъдещите парламентарни избори.

Освен ГЕРБ, другите български членове на Европейската народна партия са Съюз на демократичните сили (СДС), Движение "България на гражданите" (ДБГ), Демократическа партия (ДП) и "Демократи за силна България" (ДСБ). СДС и ДБГ в момента са в коалицията Реформаторски блок, която управлява съвместно с ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Според финансовия министър в оставка Владислав Горанов е по-добре да има избори "до дупка", отколкото безпринципни коалиции, които раждат слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт.

В отговор на въпрос дали е възможно партньорство с БСП, Горанов заяви, че подобни политически "Франкенщайн коалиции" нямат място и че не вижда политическа рационалност в съществуването им.

Според него, за да има стабилно управление, е нужна доктрина, около която да се обединят политическите субекти. Сред основните въпроси той открои запазването на сегашния данъчен модел и ролята на държавата в икономиката.

Коалиция би била оправдана при извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на страната, каквито сега няма, допълни Горанов, който участва в конференция за финансов инженеринг.

Като цяло финансовият министър посочи като възможни партньорства с партии, които имат евроатлантическа ориентации в политическия спектър център-дясно.

Горанов, който бе посочен от бившия банкер Цветан Василев, че министър от квота на Делян Пеевски, каза още, че за ГЕРБ коалиция с ДПС не стои на дневен ред и че не трябва етническите въпроси да се използват за идеологически цели.

Според последните социологически проучвания втората политическа сила БСП вече догонва ГЕРБ и разликата между тях се е стопила до 2-3 процента. Очакванията са, че дори ГЕРБ да се класира първа на предсрочните избори тази пролет, няма да постигне самостоятелно мнозинство и на дневен ред отново ще е обсъждането на коалиция по "германски модел" между ГЕРБ и БСП. Лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев наскоро предупреди партията да не прави отново грешката да се коалира с ДПС, намеквайки за съвместно управление с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?