Бъчварова иска нова актуализация на бюджета на МВР – с над 21.3 млн. лева

Бъчварова иска нова актуализация на бюджета на МВР – с над 21.3 млн. лева

Поредно искане за актуализация на бюджета на МВР за настоящата година има вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. са за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения, съобщи БГНЕС в събота.

В средата на септември стана ясно, че силовите ведомства – МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 000 000 лв. Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв. като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата.

През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна. Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд. Бъчварова настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че “неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения”.

Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва – 14.3 млн. лв. за полицаи, 1.63 млн. лв. за граничните полицаи, 3.6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1.721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?