Бъчварова лансира смекчен вариант за реформа в МВР

Полицейският синдикат отрече предложенията да са съгласувани с него

Бъчварова лансира смекчен вариант за реформа в МВР

Обезщетенията на пенсиониращите се в МВР да бъдат намалени от 20 на 12 заплати. Това предвиждат промените в Закона за МВР (ЗМВР), предлагани от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но само за служителите, които ще постъпят на работа след приемането на закона.

С въпросния законопроект, обявен в сряда за обществено обсъждане, управляващите правят втори опит за реформа в силовото ведомство, след като първият, лансиран от финансовия министър Владислав Горанов в началото на ноември м.г., бе отхвърлен след серия масови полицейски блокади на пътища в София и страната.

Тогава правителството опита да прокара "на тъмно" едноличното решение на Горанов за промени в бюджета за 2016 г., които щяха да лишат служителите в сектор "Сигурност" от допълнително заплащане за прослужено време, както и да намалят обезщетенията за напускащи системата наполовина, а годишният отпуск – от 30 на 20 дни.

Сега екипът на Бъчварова е редуцирал тези предложения, лансирайки по-скромно намаление на обезщетенията от 20 заплати, както и свиване на годишния отпуск от 30 на 25 дни. Новият законопроект трябва да бъде внесен в Министерския съвет след 17 февруари, когато изтича срокът за приемане на становища.

В предлаганите промени е застъпена идеята на предшественика на Румяна Бъчварова Веселин Вучков, според която всички служители на МВР, които нямат чисто полицейски или пожарникарски функции, вече трябва да работят по условията в Закона за държавния служител, а не в ЗМВР.

Като антикорупционна мярка се прокарва възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите на министерството декларират всяка година в декларациите си за имущество и доходи.

Предлага се и служителите в МВР да имат право да получават допълнителни възнаграждения по граждански договори при участие в проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС) или международни програми. Тази идея е мотивирана с обстоятелството, че досега това не е било възможно, което е довело до недобро усвояване на средства от европейските фондове.

Ново предприятие за административни услуги

Основният приоритет на законопроекта е да прокара идеята на Бъчварова за изваждане на несвойствени за МВР административни услуги от ведомството в ново държавно предприятие с наименование "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както бе досега – в републиканския бюджет.

Не се предвижда увеличаване на таксите за личните документи

Разчетите на МВР не предвиждат увеличение на цената на личните документи, обяви в сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на блиц контрол в парламента по повод депутатски въпрос относно намеренията на министерството да създаде собствено предприятие за производство на документи.

Преди дни стана ясно, че МВР възнамерява да изработва личните документи в собствена печатница в София, което ще струва 480 млн. лева.

В момента производството на личните документи е децентрализирано по области и се изпълнява от компанията "Сименс-България".

Още.

Според мотивите на авторите на законопроекта по този начин ще се повиши качеството на административното обслужване, а МВР ще се фокусира върху "защита на правата и свободите на гражданите, противодействието на престъпността, защитата на националната сигурност, опазването на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението".

Става въпрос основно за регистрацията на превозни средства, както и за издаването на лични документи. Преди дни заместник вътрешният министър Красимир Ципов обяви, че дейността по изработването на документи за самоличност ще се обособи в ново предприятие, което ще бъде финансирано с близо половин милиард лева, повечето от които по линия на европейските фондове.

Освен това управляващите предлагат Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да се преобразува в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението", с което се цели "по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния ресурс".

Специалната куриерска служба пък ще бъде ликвидирана като структура на МВР, а служителите ѝ ще бъдат преназначени в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Законопроектът предвижда още ГДБОП да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на каналджии. Досега службата имаше правомощия да разследва само трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.

СФСМВР отново се обяви срещу реформата

Веднага, след като законопроектът бе публикуван за обществено обсъждане в сряда, от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) опровергаха твърдението в мотивите, че промените са "в синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР".

"СФСМВР категорично заявява, че не само никога не се е договаряла и приемала подобна мярка (орязването на обезщетенията и годишния отпуск – бел.ред.), но и нееднократно е декларирала пред политическото и професионалното ръководство и широката общественост, че ефективната реформа и качествената услуга "сигурност" изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и предвиждане на инструментариум за повишаване мотивацията на служителите, и че реформа, чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но създава риск за националната сигурност", обявиха от полицейския профсъюз.

"Първо, редуцирането на размера на платения годишен отпуск няма как да не доведе до безпокойство сред служителите, доколкото мотиви за това наистина не са посочени. В т.нар. "мотиви" към проекта не е записано каква е идеята, защо, кое го налага, кое го прави необходимо. Второто, това позоваване на някакви договорености със синдикалните организации също ще доведе до безпокойство, доколкото съвсем спокойно може да предизвика съмнение за някакво задкулисно договаряне между синдикатите и ръководството на МВР, нещо, което поне доколкото на мене ми е известно, не се е случило", коментира по-късно шефът на синдикалната федерация Валентин Попов пред БНР.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Къде му е мястото на Бойко Борисов?