Бъчварова: МВР фокусира медийното внимание, а "големият разговор е за съдебната система"

Има големи шансове да се стигне до отговорните за последните убийства, смята министърът

Бъчварова: МВР фокусира медийното внимание, а "големият разговор е за съдебната система"

"Аз тълкувам отношението към мен като опит да се покаже, че МВР не работи и като съзнателно затваряне на очите пред усилията на МВР и пред резултатите, които МВР дава в момента", обяви силовият вицепремиер и вътрешен министът Румяна Бъчварова в четвъртък пред Нова телевизия.

Преди ден тя даде емоционален брифинг в Министерски съвет (МС), на който повтори тезата, застъпена във вторник от премиера Бойко Борисов, че критиците на МВР всъщност искат да дестабилизират правителството и националната сигурност. Повод за коментарите им стана ултиматума на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев – убийството на Александър Антов да бъде разкрито бързо или Бъчварова да подаде оставка.

Според нея МВР фокусира медийния интерес, а на следствието и съда не се обръща такова внимание.

"В начина на организиране на процеса, често проблемът е в частта след МВР. Имаме яснота за извършителите, но въпреки това голяма част от случаите завършват с оправдателна присъда или тя се забавя. Големият разговор е за съдебната система и как да се реформира тя", заяви Бъчварова в четвъртък.

Министърът повтори думите си от сряда, че част от атаките срещу МВР идва от хора, който вече не са в системата и нямат възможност да влияят на решенията в нея.

"От различни страни има преднамерено отношение, което внушава, че МВР не работи. Това отношение е и към мен и към цялото ръководство на МВР. Говори се, че МВР не работи достатъчно добре, че министъра всеки момент могат да го сменят. Нека да го сменят министъра, има политическа логика, но когато използваш това, за да създаваш обществена атмосфера, демотивираш служителите, на престъпниците казваш: "Елате", а на хората казваш: "Няма на кого да разчитате и се саморазправяйте", смята Бъчварова.

Като контрааргумент срещу твърденията, че МВР не работи добре, тя отново посочи статистиката, че от 2009 г., когато ГЕРБ дойде за пръв път на власт, поръчковите убийства са намалели с една четвърт.

По отношение на разстрелите на свързания с ВИС Веселин Стоименов и собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов вътрешният министър заяви, че на база информацията, с която разполага за тях МВР, има големи шансове да стигне до извършителите и поръчителите.

"Всичко, което е във възможностите на МВР, се прави", увери Бъчварова.

"Продължавам да мисля, че декларацията на КРИБ е нелепа. Ако някой познава работата в МВР, ще знае, че професионалното ръководство разследва, а министърът трябва да поддържа международното сътрудничество. Тази бизнес организация не каза нищо за укриването на ДДС, за финансовите престъпления, за данъчните престъпления и за нелоялната конкуренция", коментира още Бъчварова с уточнението, че "аз не искам да се разправям с КРИБ или с българския бизнес".

Запитана за настренията спрямо нея вътре в ГЕРБ, тя призна, че верятно в партията също има хора, които не искат да заема ръководния пост в МВР. Помолена да коментира конкретно отношението на Цветанов, Бъчварова добави: "С Цветан Цветанов имахме разговор и мисля, че няма проблем. Той ми даде съвет, съветът беше правилен, но не за тази ситуация, защото аз по-спокойна и убедена в това, което казвам, от това, което направих вчера, не съм била никога." В сряда бившият вътрешен министър изрази несъгласие с оценката ѝ, че критиките срещу МВР са опит за дестабилизация на държавата и националната сигурност и я посъветва да бъде по-спокойна и издръжлива.

Във връзка с това дали има 100% подкрепа от премиера Бойко Борисов, Бъчварова коментира в четвъртък: "Откакто съм министър и откакто съм в правителството не е имало случай, в който да се съмнявам в това."

Както и в изявлението си преди ден, тя обобщи критиките срещу работата ѝ в МВР като "поредица от ченгеджийски номера", от които "трябва да се отърсим или поне да не им обръщаме внимание".

"Ченгеджийски номера бяха всички публикации по отношение на МВР и в най-различни сайтове за това как сега ще се смени някой от професионалното ръководство на МВР, посочва се и кой точно ще бъде на неговото място, коментират се документи, които не са публични или не са верни", обясни още Бъчварова, призовавайки: "Нека не използваме МВР за политически атаки".

Според нея от началото на годината има насищане с криминални случаи, които показват проблемите в обществото, но те не трябва да се използват за създване на нагласата, че МВР нищо не върши. Коментирайки инцидента във Враца, при който до смърт беше пребит 18-годишният ученик Тодор Йорданов, вътрешният министър заяви, че в него се "преплитат прекалено много особености на нашия живот". Тя защити местната полиция, отбелязвайки, че дирекцията във Враца е с един от най-добрите резултати в страната.

"Колегите работят активно, каквото можем ще направим да успокоим хората. Важно е да излезе истината", лаконична бе Бъчварова, отказвайки да коментира факта, че прокуратурата повдигна възможно най-лекото обвинение на братята извършители – причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на лека телесна повреда.

По отношение на готвената реформа в МВР и заявената за пореден път протестна готовност от най-големия полицейски синдикат, вицепремиерът декларира, че интересите на служителите няма да бъдат накърнени. Предстои концепцията за промени на Закона за МВР в седем насоки да бъде представена от ръковдството в началото на следващата седмица.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?