Вицепремиерът съобщи "идея" за новините на турски

Бъчварова: Никой не може да каже предварително дали кабинетът ще е стабилен

Нелепо е заради снимка с Пеевски да отричаме професионализма на Горанов, всеки влиза в политиката с личните си контакти

Бъчварова: Никой не може да каже предварително дали кабинетът ще е стабилен

"Никой не може да каже предварително дали ще бъде стабилно или не правителството, но толкова консенсусна програма не е имало в нито едно предишно управление. Какво ще стане зависи от гражданите, от състоянието на НС, от парламентарния дебат", това заяви пред Нова телевизия в събота вицепремиерът с ресор администрация и коалиционна политика в новия кабинет Румяна Бъчварова.

"Г-н Калфин е изключителна политическа фигура, която има опит в европейския парламент и се надяваме социалната политика да придобие нов облик. Социалната политика не е харчене на едни пари от бюджета, това е вид политика, която променя начина на живот". Така тя аргументира избора на Ивайло Калфин от АБВ за социален вицепремиер и министър на труда. Според Бъчварова новата формула на правителството, което е проевропейско реформаторско, давала именно възможност за това ляво назначение в едно дясноцентристко правителство.

"Този формат на правителството се оказа единствено приемлив и възможен с мандат на ГЕРБ", каза още Бъчварова. На въпрос дали това е математическо или програмно правителство, Бъчварова заяви, че е имало възможност да бъде математическо, ако не са били преговорите.

По отношение на снимката на финансовия министър Владислав Горанов с Делян Пеевски, тя нарече "нелепо" да се отрича професионализма на финансиста заради това.

На уточнението, че в някои медии Горанов е наричан "офицер за връзка с Пеевски", Бъчварова коментира, че вече прави разграничение между нещата, които се тиражират в медиите, защото зад тях стоят друг вид интереси. "Не е офицер. Всеки има право на личните си контакти. Най-важното е, че е много добър финансист", повтори зам.министър-председателят.

Бъчварова не отговори на въпроса за професионалните качества на Божидар Лукарски, за да бъде икономически министър.

Вицепремиерът коментира и изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан по време на дебатите за новото правителство. Според нея обвинението му за отношенията на правителството с Патриотичния фронт е било много тежко и невярно.

"Това бяха едни тези, които не правят чест, дори той да търси пропагандно въздействие върху собствения електорат. Очевидно г-н Местан не беше прочел или не е искал да прочете програмната декларация, защото там има много отговори и обективни аргументи срещу неговата теза. Най-силната му теза е, че се обединяваме с национал-популисти, и го казва човекът, който година и половина разчиташе на "Атака", заяви Румяна Бъчварова. Изтъкна и че успоредно на дебатите пред парламента имаше протест на поддръжници на "Атака", които по същество повтаряли същите думи. "ДПС и "Атака" си останаха заедно и в този парламент", обобщи вицепремиерът.   

По думите ѝ всяка от партиите запазва възможността в Народното събрание да представи идеите си, да потърси мнозинство и дори да го получи. Това, обаче, няма да означава бламиране на правителството.

По повод структурата на министерствата стана ясно, че всеки един министър ще си предложи екипа, той ще се одобрява от премиера и има право на вето, отчитайки политическия баланс, обясни вицепремиерът.

"Всеки министър сам ще си предлага зам.-министрите. Даваме си сметка, че ГЕРБ има най-много подготвени кадри и където се наложи, ще помагаме", каза Бъчварова.

По-късно пред пред Дарик тя заяви, че "има една идея, която отдавна съществува, а именно тези предавания, които са за турската общност, да преминат към регионалните центрове с културна насоченост, но този въпрос е особен и трябва да се оформи".

Премахването на емисията, която се излъчва следобед в ефира на националната телевизия беше искано от Патриотичния фронт.

Именно те предлагаха този вид програми да се правят от регионалните телевизионни центрове, чиято програма се излъчва по БНТ2.

"Оказа се, обаче, че това е един доста скъп продукт и за да се реорганизира тази дейност, трябват допълнителни средства", каза още Бъчварова

Споделяне

Още по темата

Още от България