Бъчварова отмени задължението на КАТ да снима проверките на пътя

Целта била да се санкционират нарушения, създаващи "някаква опасност за движението"

Снимка: БГНЕС

Служителите на КАТ вече не са длъжни да спират шофьори единствено в обхвата на камерите, монтирани в патрулките им, след като вътрешният министър Румяна Бъчварова е отменила въпросната заповед, издадена от предшественика ѝ Веселин Вучков.

Мярката беше въведена през ноември м.г. по "нареждане" на премиера Бойко Борисов заради катаджия, заснет невъзмутимо да събира подкупи от шофьори на джипове посред бял ден в центъра на София.

"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря", възмущаваше се Борисов по време на правителствено заседание на 19 ноември м.г.

След този негов изблик тогавашния МВР шеф издаде заповед, забраняваща на катаджиите внезапните проверки на пътя, ако те не се извършват в обхвата на монтирана в случбната им кола камера. До края на м.г. бяха оборудвани общо 20 патрулки, като идеята беше през т.г. те да достигнат 200.

Очевидно обаче целесъобразността корупционните схеми на пътните полицаи да бъдат пресичани по тази начин вече е отпаднала. От МВР обясняват отмяната на заповедта с дежурното обяснение – осъществяване на по-ефективен контрол над нарушителите.

"Говорим за нарушения, при които се създава някаква опасност за движението. Когато някой отнеме предимство на пешеходец, червеният сигнал, навлизането в лентата за насрещно движение. Всичко това са нарушения, които създават предпоставка за произшествие. Водачите трябва да знаят, че ще се взима отношение на място веднага", коментира Стойчо Константинов от "Национална полиция" пред Нова телевизия в събота.

Запитан дали това обаче не увеличава отново възможността колегите му поголовно да събират рушвети, вместо да си вършат работата, той отговори по обичайния за този въпрос начин: "Служителите трябва да знаят, че ако бъде установено такова нарушение или по-скоро престъпление, ще сме безкомпромисни към тях".

Споделяне

Още по темата

Още от България