Бъчварова първа се престраши да иска още пари, въпреки заплахата на премиера

МВР дължи 16 млн. лева на бивши свои служители, но ги няма налични

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров първа се престраши да иска още пари за ведомството си въпреки заплахата на премиера Бойко Борисов, че исканията за допълнителни средства трябва да бъдат съпровождани с оставка на съответния министър.

МВР иска над 16 млн. лева извън одобрения си тазгодишен бюджет. Парите му трябват за обезщетения на напуснали системата служители. На полицаите се изплащат до 20 заплати при пенсиониране, като обикновено тези разходи трябва да се предвидени в бюджета.

Традиционно всяка година бюджетът на МВР набъбва значително, след като получа допълнително милиони. Тази година обаче от финансовото министерство има по-остра съпротива и допълнителни харчове не минават толкова лесно. Премиерът Бойко Борисов предупреди, че заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много министри и заплаши дори да освободи "двойкаджиите".

В края на юли вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи в отговор на парламентарен въпрос, че 942-ма бивши служители на МВР чакат да получат обезщетенията си при пенсиониране. Натрупаните 16 млн. лв. дълг са заради големия брой напуснали министерството - 3106 през 2014 г. От началото на 2015 г. са напуснали още 471.

В мотивите, с които Бъчварова иска допълнително средства, се посочва, че "непредприемането на действия за решаване на проблема относно разплащането на дължимите към 30 юни обезщетения на служителите с прекратени правоотношения може да доведе до допълнително напрежение сред служителите на МВР".

В средата на миналия месец премиерът наложи ограничение за искането на допълнителни средства, тъй като според обяснението му "въпреки усилията, които полагаме да съберем повече пари, както забелязвате, разходите, които ни се налага да правим, за да поправим грешките на експеримента Орешарски, са повече от приходите, които събираме в последните месеци".

Проблеми с бюджета има и другото силово министерство – на отбраната. Оттам регулярно предупреждават, че може да се наложи съкращение на военни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?