Бъчварова: Придобиването на Канал 3 от Пеевски е "голям казус"

Вицепремиерът се запита дали депутатът от ДПС не е в конфликт на интереси и го сравни с Берлускони

Сн.: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира доста предпазливо новината, че депутатът от ДПС Делян Пеевски за пръв път се официализира като медиен собственик, след като майка му Ирена Кръстева му е прехвърлила половината от акциите на компанията, чрез които придобива телевизия "Канал 3".

"Голям казус, между другото, и трябва да го изясним, за да няма съмнение. Мисля, че човек, който е депутат, е в известен конфликт на интереси, ако има медии. Но за това има органи, които трябва да проверят – става въпрос за медийната и пазарната среда – доколко това е разрешено. Надявам се законодателят да го постави“, заяви Бъчварова във вторник пред Нова телевизия, прехвърляйки отговорността към Народното събрание.

Дружеството на Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри придобиване на контрол над собственика на "Канал 3" - "Елит медиа България".

В същото време Кръстева е прехвърлила на сина си половината от акциите си в "Балканска медийна компания" ЕАД, която е собственик на "Нова българска медийна група холдинг", става ясно от промяна в Търговския регистър. Така депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Пеевски за пръв път става официално собственик на медии, макар още преди време да наричаше "моите медии" изданията на майка си "Телеграф", "Монитор", "Политика" и великотърновския "Борба". Сега медийната група, която контролира и разпространението на печатни издания, ще се разшири и с телевизия.

Новата покупка на семейството Бъчварова окачестви като "голям казус", като го раздели между морала и закона, но веднага след това допусна и възможност проблем всъщност да няма, тъй като и Силвио Берлускони в качеството си на премиер на Италия също е притежавал медии.

"Има и морален проблем, но се сещам и за Берлускони, който беше премиер, а притежаваше медии", каза Румяна Бъчварова. И допълни, че ако една медия е "истинска", е възможно да е независима от собствениците си.

Формално правилникът на Народното събрание не забранява на депутати да притежават фирми, включително и медии. Народните представители обаче нямат право да участват в управата им. Узаконяването на собствеността на Пеевски означава, че се е отказал да поема държавни постове, както и да се връща на следователска работа. Както стана известно за 8-годишния си стаж като следовател Пеевски няма нито едно дело.

До момента той няма регистрирана на свое име собственост върху фирми, акции и пр., макар че още преди две години, покрай протестите срещу избора му за шеф на ДАНС, се самоопредели като "успял млад човек".

Покупката на Канал 3 от семейството на Пеевски не е изненада, тъй като от доста време насам редакционната политика на телевизията ясно показва кой е собственикът. Както и в останалите медии, контролирани от Пеевски, ревностно се защитават премиерът Борисов, ДПС, министрите от ГЕРБ, главният прокурор и поддръжниците им, а мишена на безпощаден критицизъм са Реформаторският блок, министрите им, както и хора и организации, които си "позволяват" да критикуват хора от първата група.

Преди да настъпи раздорът между бившите бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев, обслужващата ги телевизия бе ТВ7, мощно финансирана от Корпоративна търговска банка (КТБ), която е наливала огромни суми и във вестниците на Ирена Кръстева. След избухването на войната Пеевски – Василев, разклащането на КТБ и последващото ѝ затваряне през лятото на 2014 г., ситуацията с ТВ7 се промени. Бившият ѝ директор и водещ Николай Бареков, който всеотдайно изпълняваше поръчките, се прехвърли в политиката, а телевизията остана да виси с огромни дългове към КТБ и се правят опити за придобиването ѝ от бизнес интереси, свързани с Кремъл.

Споделяне

Още по темата

Още от България