Бъчварова: След изборите ще има по-стабилен ресурс за реформи

Кампанията на партии и депутати попречили на плана за разпределение на афганистанци на различни места

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи формирането на правителство с мандат на Реформаторския блок, което би било последна възможност за съхраняване на настоящия парламент. Тя обаче е оптимист, че след предсрочните избори напролет в Народното събрание ще има по-добро представителство и по-сериозен ресурс за управление и реформи.

Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка, коментира Бъчварова в неделя пред бТВ по повод намерението на президента Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

"След изборите пластовете се разместиха. Реформаторският блок не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори. Дори с всички останали гласове РБ не може да има стабилно мнозинство", обясни тя.

И допълни, че допусната от премиера в оставка възможност ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандат на Патриотичния фронт, също е невъзможна поради различие в политиките. Идеята на ПФ беше да съхранят управленската програма на настоящото правителство, както и по-голямата част от министрите, но Бойко Борисов да не е премиер.

"Не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Не може и едни хора, които са се справяли в рамките на една концепция добре, да ги накараш да работят по друга концепция”, поясни Бъчварова.

Тя е оптимист, че изборите ще доведат до по-добро политическо представителство, което ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще са по-сериозни и стабилни, смята вицепремиерът в оставка.

По думите ѝ при нови избори има възможност да се представят нови концепции и да се появят нови политически субекти. "Фактът, че отиваме на избори, показва, че не се страхуваме от това", отбеляза Бъчварова.

Тя изтъкна, че не смята коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП за възможен, а Бойко Борисов ясно е казал, че няма шанс ГЕРБ да се коалира и с ДПС.

Според нея няма 100% гаранция, че размириците в бежанския център в Харманли няма да се повторят, но има готовност да се предприемат необходимите мерки.

Сред подклаждалите бунта в Харманли има едно лице, заподозряно за подготовка на терористична дейност, стана ясно от думите на Бъчварова.

Подозренията са на базата на предишната му биография и санкции, които са наложени в друга държава, каза тя. Лицето отговаря на рисков профил. Това не доказва, че той е терорист, но действаме по съответната процедура, за да можем да гарантираме по-голяма сигурност, посочи Румяна Бъчварова.

В момента мигрантският натиск е отслабнал, заяви тя, като допълни, че профилът на мигрантите се променя.

Опитвахме се да създадем разнообразие на места, на които да разположим мигрантите от Афганистан, които са по-агресивни. Бяхме спрени от кампанията, която някои партии проведоха, включително и депутати. Не ни дадоха възможност да го направим, отбеляза Бъчварова.

Според нея няма алтернатива на досегашната политика в тази сфера, която да е достатъчно човечна и съобразена с общата европейска политика и ценностите.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?