Бъчварова: Турция все още не е казала дали ще приеме мигранти от България

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС
Правителството обсъжда различни варианти за реакция, ако Турция откаже да изпълнява споразумението за реадмисия на мигранти с България, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в петък. 
 
Преди ден премиерът Бойко Борисов съобщи, че Анкара засега отказва да приема мигранти от България, но все още не е обявила официално намеренията си. В същото време турското посолство отрече Анкара да се е оттеглила едностранно от договора.
 
"Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз", коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
 
Това споразумение трябваше да влезе в сила от 1 юни. 
 
Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове, обаче не е получен, каза още тя. 
 
Тя обясни, че правителството е планирало мерки, ако се промени ситуацията по българо-турската граница. 
 
"Следим какво се случва, предприемаме не само оперативни, но и дипломатически мерки. Очакваме различни варианти, които могат да се случат - от най-леките до най-опасните. Надявам се, че въпреки, че турската страна няма да изпълни задълженията си по реадмисия, ще продължим да поддържаме добрите отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени драстично", заяви Бъчварова.
Споделяне

Още по темата

Още от България