Бъдещата агенция за сигурност може да е по американски модел

Бъдещата Национална агенция за сигурността ще бъде сформирана по американски модел, обясни в сряда пред Mediapool депутат от управляващото мнозинство. По думите му тези дни по молба на България от САЩ пристигат трима експерти, които ще обяснят на българските си колеги как са събрали в едно ведомство различните звена на вътрешната сигурност.

Идеята на премиера Сергей Станишев, който анонсира създаването на агенцията в началото на месеца, е да се съберат на едно място службите, които се занимават с вътрешната безопасност по различни направления в няколко министерства - вътрешното, военното и финансовото. Целта е да се повиши ефективността в борбата с корупцията, финансовите злоупотреби, тероризма - задача, която изисква добра координация заради често комплексния характер на заплахите за сигурността.

Министър-председателят по-късно обясни, че към агенцията ще преминат  вътрешното разузнаване и контраразузнаване, които в момента са под шапката на МВР. По думите му агенцията ще “има по-скоро вътрешни функции, а не външни” и в нея няма да влязат външното разузнаване, което е на пряко подчинение на президента, и външното военно разузнаване.

Намерението на Станишев да извади от МВР Националната служба за сигурност (НСС) бе посрещнато хладно от вътрешния министър Румен Петков, който побърза да обяви, че би било грешка НСС да излезе от МВР. Бивши ръководители на МВР и на контраразузнаването обаче припомниха, че идеята за премахването на двойното подчинение на службата – на вътрешното министерство и на президента - и предаването ѝ към премиера се предлага отдавна. Мотивът е така да се премахне прекомерното съсредоточаване на власт в ръцете на вътрешния министър чрез информацията, която НСС събира.

При посещението на президента на САЩ Джордж Буш в София на 11 и 12 юни, премиерът Станишев му поиска помощ за създаването на новата структура и Буш я обеща. Още повече, че американският президент бе този, по чиято инициатива през 2002 г. бе създадено специално министерство на вътрешната (отечествената) сигурност (Homeland Security Department), което пое всички въпроси, свързани с борбата с тероризма, прането на пари, нелегалната имиграция, граничната сигурност, наркотрафика, киберпрестъпленията на територията на САЩ.

Създаването на мегаведомството бе в отговор на терористичните нападения в страната на 11 септември 2001 г.

В сряда депутати коментираха пред Mediapool, че премиерът  дал нареждане на съветника си по сигурността Петко Сертов, който отговаря за създаването на законопроект за агенцията, да ускори работата по него, тъй като имало идея той да бъде приет до началото на лятната ваканция на Народното събрание.

 “Все още всичко е в много суров вариант, има само нахвърляни някакви идеи как да изглежда агенцията”, обясни народен представител. Това, което било безспорно, е, че бъдещият шеф на новата структура ще е цивилно лице, че тя най-вероятно ще е на подчинение на Министерския съвет, като премиерът лично ще наблюдава работата ѝ. Според депутата най-големият проблем при сформирането ѝ е “как ще се ситуират различните части от министерствата и как ще се осъществява връзката с външното разузнаване и с други структури”. 

Представител на левицата пък смята, че дори и след като правителствените експерти бъдат готови със своя законопроект, депутатите също ще поработят доста върху него, за да може агенцията наистина да изпълнява задачите, които ще ѝ бъдат поставени.

От своя страна военни експерти коментираха пред Mediapool, че законопроектът за агенцията за сигурността трябва да бъде гласуван в най-кратки срокове, защото “отговаря на сегашните повишени изисквания за борбата с корупцията, злоупотребите и пр. и ако се забави, няма да има особен смисъл от него”.

Споделяне

Още от България