Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и армейски генерал

Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и армейски генерал

Зам.-председателят на Китайската народна република Си Цзинпин е смятан за приемник на президента Ху Цзинтао.

Очаква се смяната във властта да стане в началото на 2013 г. и тогава Китай ще преживее малка революция, защото ще има първа дама, която ще привлича светлините на прожекторите, отбелязва в. "Фигаро".

Пън Лиюан, съпругата на Си, е оперно сопрано, но и армейски генерал. В продължение на 25 години тя "влизаше" в домовете на стотици хиляди китайци при честванията на китайската Нова година, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие.

През 2008 г. сопраното предпочете да се оттегли и да не е център на вниманието, за да не пречи на възхода на съпруга си.

Очаква се, когато Си дойде на власт нещата да се променят. От 35 години нито една президентска съпруга в Китай не е привличала вниманието върху себе си. След края на ерата на Мао китайските първи дами предпочетоха да бъдат дискретни.

Четвъртата съпруга на Мао - Цзян Цзин, стана омразна на китайците с отблъскващата си роля в китайската Културна революция. След това Ван Пън и Лю Йонцин, съпругите на президентите Цзян Цзъмин и на Ху Цзинтао стояха настрана от медийното внимание и то до такава степен, че рядко придружаваха съпрузите си при техните посещения и никога не говореха публично.

Четиридесет и девет годишната Пън Лиюан, бляскава и сияеща при всяка телевизионна поява, изглежда готова да последва примера на западните си посестрими. От миналата година тя е посланик на Световната здравна организация в борбата с туберкулозата и СПИН.

През 2008 г., когато ужасяващо земетресение опустоши китайската провинция Съчуан и отне живота на 90 000 души, Пън посети засегнатите зони, за да изнесе концерт и изпрати дъщеря си, по онова време на 16 години, да помага на доброволците, издирващи затрупани хора и разчистващи отломките.

Пън е кокетна, но избягва да се прави на модна икона в страна, където пропастта между бедните и богатите се увеличава и поражда все по-голямо недоволство.

Няколко месеца преди очакваната "коронация" на съпруга ѝ Пън, която на 18 години постъпи като редник в китайската армия, сега предпочита да облече отново военната униформа, за да изпълни нова песен във възхвала на режима, отбелязва в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?