Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и армейски генерал

Бъдещата първа дама на Китай е сопрано и армейски генерал

Зам.-председателят на Китайската народна република Си Цзинпин е смятан за приемник на президента Ху Цзинтао.

Очаква се смяната във властта да стане в началото на 2013 г. и тогава Китай ще преживее малка революция, защото ще има първа дама, която ще привлича светлините на прожекторите, отбелязва в. "Фигаро".

Пън Лиюан, съпругата на Си, е оперно сопрано, но и армейски генерал. В продължение на 25 години тя "влизаше" в домовете на стотици хиляди китайци при честванията на китайската Нова година, когато телевизията излъчваше програми с нейно участие.

През 2008 г. сопраното предпочете да се оттегли и да не е център на вниманието, за да не пречи на възхода на съпруга си.

Очаква се, когато Си дойде на власт нещата да се променят. От 35 години нито една президентска съпруга в Китай не е привличала вниманието върху себе си. След края на ерата на Мао китайските първи дами предпочетоха да бъдат дискретни.

Четвъртата съпруга на Мао - Цзян Цзин, стана омразна на китайците с отблъскващата си роля в китайската Културна революция. След това Ван Пън и Лю Йонцин, съпругите на президентите Цзян Цзъмин и на Ху Цзинтао стояха настрана от медийното внимание и то до такава степен, че рядко придружаваха съпрузите си при техните посещения и никога не говореха публично.

Четиридесет и девет годишната Пън Лиюан, бляскава и сияеща при всяка телевизионна поява, изглежда готова да последва примера на западните си посестрими. От миналата година тя е посланик на Световната здравна организация в борбата с туберкулозата и СПИН.

През 2008 г., когато ужасяващо земетресение опустоши китайската провинция Съчуан и отне живота на 90 000 души, Пън посети засегнатите зони, за да изнесе концерт и изпрати дъщеря си, по онова време на 16 години, да помага на доброволците, издирващи затрупани хора и разчистващи отломките.

Пън е кокетна, но избягва да се прави на модна икона в страна, където пропастта между бедните и богатите се увеличава и поражда все по-голямо недоволство.

Няколко месеца преди очакваната "коронация" на съпруга ѝ Пън, която на 18 години постъпи като редник в китайската армия, сега предпочита да облече отново военната униформа, за да изпълни нова песен във възхвала на режима, отбелязва в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Още по темата
Още от Свят