Бъдещето на армията мина консултация при пенсионирани генерали

Бъдещето на армията мина консултация при пенсионирани генерали
Бялата книга за развитието на въоръжените сили мина във вторник през "обществено обсъждане", което на моменти се доближи до някои от постиженията на абсурдистите в световната литература.

По време на дебата за бъдещето на армията бивш началник на Генералния щаб повдигна пред аудиторията въпроса за необходими преференции при обслужването във Военна болница.

Бившият външен министър Соломон Паси разви любимата му напоследък тема за "космоса и космическото право". В заключение военният министър се "ядоса" на журналистически въпроси и отказа да отговаря. Дебатът бе маркиран често и от звънец, който имаше за цел да напомня, че изказванията трябва да имат край.

Въпреки че присъстващи в залата военнослужещи споделяха анонимно, че се чувстват несигурни за бъдещето си в армията, в дебата не бяха включени хората, на които им предстои кариера в сектора.

За сметка на това пенсионирани генерали припомниха клишета, като "който не храни собствена армия, храни чужда" и други. Военният министър Аню Ангелов отговаряше търпеливо и даваше допълнителни въпроси за размисъл към публиката, като например "коя армия е чужда“.

Мероприятието бе аранжирано с присъствието най-вече на чиновници от МО, висши военни и бивши техни колеги, които отделиха два часа и половина от работния си ден в проследяването на дискусията и размислите на началника си.

Бившият военен министър Бойко Ноев все пак повдигна въпроса за необходимостта от подход в обясненията към обществото и коментира, че трябва да бъде застъпена детайлно ролята на въоръжените сили при бедствия и кризи. Бившият външен министър Соломон Паси пък отбеляза липсата на предизвикателствата в областта на киберсигурността и необходимостта да е ясно какво България иска от НАТО и какво е готова да предостави.

"Предполагам не мислите, че сме наредили кой да се изказва. Те са повечето слушатели, които са тук – подполковници, майори. Те искат да чуят. Да имат мнение, или нямат. Сигурно имат своето мнение. Дали да го изкажат или не, те самите го решават", коментира след дискусията военният министър.

Той обяви още, че Бялата книга не е обсъждана с военнослужещите, които тепърва започват или са в средата на своята кариера.

"Нивото е такова, каквото виждате в момента", разясни министърът.

Помолен да уточни дали нивото е на о.з. генерали, министърът бе категоричен:

"Стига с тези о.з. генерали. О.з. какво значи? Бивши военни. “24 часа” даже писа за някаква акция – взимат оръжията на бившите военни. Ами бившите военни не са ли български граждани? Почвате да ме ядосвате с вашите въпроси и няма да ви отговарям".

Стратегията, която предвижда през следващите няколко години да бъдат съкратени 7 100 души в сектора, влиза следващата седмица в Министерския съвет, след което ще мине и през парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България