Бъдещето на Германия (и Европа) е в техни ръце

1001 делегати от Християндемократическия съюз избират наследник на Меркел

Фридрих Мерц, Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан

Германската политика започна да става интересна.

Когато 1001 делегати на Християндемократическия съюз (ХДС) се съберат в петък в Хамбург, те няма да изберат само партийния наследник на Ангела Меркел. Ако се съди по историята, те избират следващия канцлер на Германия, който е де факто и лидер на Европа, пише базираният в Брюксел сайт "Политико".

Решението има резонанс не само в Германия, но и в целия Европейски съюз, в трансатлантическия алианс и отвъд него, като се има предвид позицията на страната като икономическа котва на Европа и влиянието ѝ на международната сцена, както и отдръпването на Америка от многостранните институции при управлението на Доналд Тръмп.

Наградата за победителя е голяма. От основаването на германската следвоенна република през 1949 г., в над 70% от случаите канцлерът е бил излъчен от редиците на ХДС. Корелацията е толкова силна, че партията понякога е наричана "асоциацията за избор на канцлер". Всеки канцлер от ХДС също така е бил и председател на партията.

По-различното на този конгрес е, че за пръв път от десетилетия насам изходът от вота не е предрешен. Състезанието за лидерския пост е нещо обичайно в много държави, но в Германия партийните велможи обикновено решават подобни въпроси при закрити врата и тогава представят своя избор за "подпечатване" от редовите партийци.

Открита надпревара за най-висшите постове е нещо толкова необикновено за Германия, че се описва с военни понятия – Kampfkandidatur - дума, която се асоциира с образи на битка.

Интересът се засилва и поради факта, че делегатите могат да избират не само между различни личности, но и посоки на политика. Един от водещите кандидати е протежето на Меркел - Анегрет Крамп-Каренбауер, която е била първата жена министър-председател на германската федерална провинция Саарланд, а в момента е генерален секретар на ХДС.

Другият водещ кандидат е Фридрих Мерц, отдавнашен съперник на Меркел, напуснал партийното ръководство преди около 15 години да гони кариера в бизнеса.

Двамата имат рязко разминаващи се визии, стил и приоритети.

Крамп-Каренбауер би продължила центристкия курс на Меркел. Мрец би подсилил консервативния профил на ХДС като се започне от миграцията и се стигне до фискалната политика. Неговата цел е да намали наполовина подкрепата на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която изсмука много от гласоподавателите на ХДС и според сегашни социологически проучвания се ползва с 15% подкрепа.

Третият кандидат в състезанието е министърът на здравеопазването Йенс Шпан, за когото принципно се смята, че е твърде млад – на 38 години и няма очаквания да прескочи първия тур на гласуването. Също като Мерц, Шпан апелира към консервативното крило на партията и е много вероятно неговите привърженици да дадат подкрепата си за Мерц на втория тур.

Резултатът от вота може да предопредели и бъдещето на Меркел като канцлер.

Макар тя да каза, че има желание да работи с Мерц и че иска остане на канцлерския пост до приключването на редовния управленски мандат през есента на 2021 г., това може да се окаже нереалистично.

Меркел и Мерц, когото тя тактически изигра за партийното лидерство преди години, имат различна история. Дали 63-годишният Мерц ще пожелае да удържи канцлерските си амбиции до следващите редовни избори през 2021 г. и дали Меркел ще иска да продължи канцлерския маратон, докато Мерц ѝ наднича зад рамото, засега са въпроси без отговор.

Според германската конституция е много трудно канцлерът да бъде сменен принудително, но също така е трудно да си представим, че Меркел ще стои на поста, ако Мерц поведе кампания за махането ѝ.

Ясно е, че животът на Меркел ще е по-лесен с Крамп-Каренбауер, която тя започна да ухажва като своя наследничка по-рано тази година, представяйки ѝ поста генерален секретар на ХДС - главният оперативен служител в партията.

Бивша министър-председателка на малката провинция Саарланд в югозападна Германия, Крамп-Каренбауер (известна още като АКК), е умерен политик с доказан опит в политически кампании и дълбока мрежа в партията.

С рейтинг на одобрение над 40% (според проучване от тази седмица), Крамп-Каренбауер явно е ясният фаворит за широката публика.

Мерц, който направи милиони, работейки за инвестиционния гигант BlackRock и други финансови компании, направи допусна гафа по време на кампанията, включително с изказване, че се възприема като човек "над средната класа". Неговият най-висок резултат в проучването, което измерва и фактори като привлекателност и доверие към кандидата, беше 15%.

Конгресът обаче е друго нещо. Там думата ще имат 1001 делегати от местните партийни ръководства и други функционери. Те ще се интересуват от мнението на широката общественост, но ще изберат този кандидат, за когото вярват, че е най-добър за партията или в някои случаи – за техните собствени кариери.

Какви са настроенията сред делегатите не е особено ясно. По време на множеството регионални конференции, на които тримата водещи кандидати проведоха не особено ожесточени дебати и отговаряха на въпроси на партийни привърженици, Мерц често изглеждаше като фаворит. Това може да се дължи на обстоятелството, че повечето участници в тези конференции бяха възрастни белокоси мъже, недоволни от посоката на ХДС начело с Меркел, особено по въпроса за миграцията.

Разривът между двамата кандидати освен това отразява фундаменталния избор, пред който е изправена партията в петък: Дали иска да върне часовника назад и да застане зад традиционен кандидат, олицетворяващ ХДС на възрастните – какъвто е Мерц, в надежда да си върне обратно избирателите от "Алтернатива за Германия"? Или иска да защити центристката коалиция, градена от Меркел през годините, включваща и хора, които по-рано са били привърженици на Зелените и на социалдемократите?

Консервативното крило на ХДС често критикува Меркел, че е изместила партията наляво, отваряйки по този начин политическо пространство в дясно, от което се е възползвала "Алтернатива за Германия". Мнозина също така смятат, че нейният курс е отслабил социалдемократите, които са на историческо дъно.

Крамп-Каренбауер има подкрепата на женските асоциации и различни други групи по интереси в ХДС. Мерц е подкрепян предимно от младежкото крило и бизнес интереси.

Волфганг Шойбле, великият сеньор на ХДС, огласи ясно позицията си в сряда.

"За страната би било най-добре, ако Фридрих Мерц получи мнозинство на конгреса", каза той в интервю пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Мерц ще ребалансира политическия пейзаж и ще отслаби подкрепата за конкурентите, смята Шойбле за протежето си.

Той обаче не е единственият, чиято дума тежи. Даниел Гюнтер, популярният премиер на провинция Шлезвиг-Холщайн в Северна Германия, даде подкрепа за Крамп-Каренбауер.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер разкритикува Шойбле, че е обявил подкрепата си за Мерц и също изрази подкрепа за Анегрет Крамп-Каренбауер.

"След като Волфганг Шойбле наруши мълчанието, мога да го кажа: убеден съм, че с Анегрет Крамп-Каренбауер имаме най-голям шанс да обединим ХДС и да спечелим изборите", каза Алтмайер в интервю за регионалния вестник "Райнише пост".

Една личност, която е подозрително мълчалива по въпроса кой би трябвало спечели, е тази, за която залогът е най-голям: Ангела Меркел.

Споделяне

Още от Европа