Бъдещето на споразумението за иранската ядрена програма зависи от европейците

Бъдещето на споразумението за иранската ядрена програма зависи от европейците
Няма почти никакви съмнения, че президентът Доналд Тръмп ще провали споразумението за иранската ядрена програма, желано от предшественика му демократ Барак Обама. Това каза бившият съветник на Обама Робърт Мали, цитиран от Франс прес и БТА. 
 
Сега европейците трябва да направят така, че Иран да остане в споразумението, ако наистина искат да го спасят, каза в интервю за АФП Мали, който е преговарял по сделката от американска страна и понастоящем е президент на мозъчния тръст Международна кризисна група.
 
На въпрос защо сключеното през 2015 г. споразумение е толкова важно Мали отговори, че то е дало възможност да се постигне целта, желана от американското правителство, от международната общност и от всички страни, участвали в договарянето му: да се гарантира, че Иран никога няма да може да се сдобие с ядрена бомба.
 
Не аз, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която упражнява контрол върху поведението на Иран, всички договорили сделката страни, включително най-взискателните като Франция, а също Държавният департамент и дори Белият дом - всички те удостоверяват месец след месец, че Иран изпълнява стриктно споразумението, каза Мали.
 
Говорим за най-глобалния режим на инспектиране в историята, договорен със страна, която не е била победена във война. Ако те се опитват да не спазват правилата, има толкова алармиращи сигнали, че това със сигурност ще бъде разкрито, добави бившият преговарящ.
 
Всичко, което виждаме при това правителство, показва само едно - че Тръмп иска да се оттегли от споразумението. Защото смята, че това е наследство от предшественика му, а всичко, постигнато от предшественика му, е катастрофа. Защото обеща това в предизборната си кампания, а това е президент, който иска да може да каже, че сдържа обещанията си и защото това е позиция, която споделят онези, които слуша, израелците, някои страни в Персийския залив, собствените си съветници, обясни Мали.
 
Ясно е, че САЩ искат да ликвидират споразумението, затова Международната кризисна група твърди, че европейците трябва да направят така, че Иран да остане в него. Ще е много трудно. Опитваме се да покажем какво могат да направят европейците, за да сведат до минимум поледиците от връщане на американските санкции: да се опитат да защитят европейските компании, които ще бъдат изложени на санкции, да се опитат да прегрупират по-малки компании, изложени в по-малка степен в САЩ, за да могат те да работят колективно в Иран.
 
Запазването на споразумението е най-доброто решение за Европа и за Иран. Посланието ни към иранците е следното: по-добре определена непрекъснатост в търговските отношения с Европа и изолиране на САЩ, отколкото вие да бъдете в изолация, а европейците и американците постоянно да ви следят. Защото истината е, че ако САЩ възстановят санкциите си и в резултат на това Иран също се оттегли от споразумението, Европа няма да има избор - вероятно ще хвърли отговорността върху президента Тръмп, но и тя ще върне санкциите си, ако Иран възобнови ядрената си програма, предупреди Мали. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?