Бъдещето на Централната баня в София ще се решава с конкурс

Бъдещето на Централната баня в София ще се решава с конкурс

Конкурс за концепция за развитие и управление на занемарените северно и източно крило на Централната минерална баня ще обяви Столичната община. Концепцията за него е разработена от общинското предприятие "Софпроект" и бе обявена в четвъртък.

Според нея се търси решение за това как да се използва рушащата се част от сградата в центъра на града, която е паметник на културата. Част от нея беше ремонтирана и е заета от Музея за историята на София. Част от неремонтираните помещения се ползват като хранилище от музея, а други се рушат.

От години общината се опитва да възстанови изцяло сградата. Първоначално идеята беше неизползваните крила да се дадат на концесия и да станат спа център. След няколко неуспешни процедури през миналата година беше обявена друга идея – създаването на център за култура и събития, за който да се търсят пари от еврофондовете. Това предложение обаче предизвика доста критики и доведе до призиви за възстановяването на банята като баня. От общината твърдяха, че това не е възможно заради недостатъчния дебит на минералния извор, вероятността банята да не може да печели, както и допълнителни недостатъци като липсата на паркинг.

Сега в подготвеното от "Софпроект" задание се иска от бъдещите участници в конкурса да предложат как да се използва минералната вода, как да са разпределени помещенията в занемарените крила. Иска се и бизнес план за развитието и устойчивостта на проекта.

Предстои в следващите две седмици заданието за конкурса да бъде подложено на обсъждане. След това евентуално преработено и конкурсът да бъде обявен на 23 април.

Първият му етап ще включва резюме на идеите и бизнес плановете за развитието на Централната баня. Те ще бъдат разгледани и оценени от жури, които ще покани трите най-добри екипа да разработят и цялостна визия за използването на сградата. Победителите от първия етап ще бъдат обявени на 22 юни. Всеки от екипите ще получи по 10 000 лева, за да доразвие идеите си, както и договор с общината, която ще откупи плановете.

Разработените в цялост концепции трябва да бъдат представени на 5 октомври. Общината ще може да избере една от тях, за да я реализира, или пък да подбере най-добрите идеи от всяка от трите концепции, както и да покани хора от различните екипи, за да работят по реализирането на проекта. Вероятно средства за осъществяването му ще се търсят в последствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България