Бъдещето на ЦСКА: От супер проект на Васил Божков и Гриша Ганчев до "В" група

Бъдещето на ЦСКА: От супер проект на Васил Божков и Гриша Ганчев до "В" група

Бъдещето на ЦСКА трябва да се изясни до края на седмицата, като вариантите за развитие на тима, затънал от години в дългове, са два – преобразуването на "Литекс" в ЦСКА 23 и минаване на клуба под опеката на бизнесмените Гриша Ганчев и Васил Божков и оставане в "А" група или ново дружество начело със семейство Манджукови и Юлиян Инджов, което може да започне от непрофесионалния футбол.

Спортният министър Красен Кралев вече обяви, че е напълно възможно Литекс да стане ЦСКА и каза, че държавата ще даде базите на клуба, който бъде разпознат от феновете.

Засега феновете категорично стоят зад проекта "Божков-Ганчев". Най-големите фен фракции излязоха в сряда с декларация срещу сегашните главни акционери Манждукови и Инджов.

"Сега, ние, както и всички фенове на ЦСКА София, очакваме развръзката от цялата сага с клуба ни, да бъде доведена до своя край и в съвсем скоро време Васил Божков и екипът му да обявят какво ще бъде бъдещето на ЦСКА!", заявяват "червените" фенове.

Синът на Петър Манджуков – Ивайло и Юлиан Инджов вече обявиха, че нямат намерение да оздравяват сегашното дружество, но са готови да създадат ново, което да рестартира тимът, като се разглеждат варианти да тръгне от “А”, от “Б” или от “В” група.

Според вестник "Труд" обаче до края на седмицата БФС ще признае новия клуб, воден от Божков и Ганчев. Двамата бизнесмени са се разбрали по всички въпроси, а вероятно са определили и ангажиментите си към трансформирания клуб.

Четирикратният шампион на "А" група Литекс ще се откаже от участие в евротурнирите, като по всяка вероятност ще се преименува на "ЦСКА 23" след преобразуването си. Идеята е Божков да закупи акциите на "оранжевите", след което да премести клуба в София и да смени цветовете и емблемата. Името "ЦСКА 23" не е избрано случайно. "Армейците" се смятат за правоприемник на офицерския спортен клуб АС-23 (Атлетик-Слава), който играе домакинските си мачове в местността "Пустинята" в Борисовата градина.

Докато текат разговорите за бъдещето на ЦСКА основни футболисти на тима напускат заради неплатени заплати.

Ганчев беше близо до това да вземе "червените" още през лятото на 2013 г., когато води дълги преговори с тогавашните собственици от "Титан". В крайна сметка нещата не се получиха. Малко след провала на разговорите му с пернишките бизнесмени на сцената отново излезе Томов и взе контролния пакет акции.

Васил Божков пък преди години бе собственик на ЦСКА, но продаде клуба на Прамод Митал.

Споделяне

Още от Спорт

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?