Бъдещето пристига на столичното Ларго през уикенда

Роботи, изкуствен интелект и виртуална реалност ще представят програмирането по забавен начин

Бъдещето пристига на столичното Ларго през уикенда

Бъдещето идва ще гостува на София през уикенда, когато под стъкления покрив на античния комплекс "Сердика", на столичното Ларго, до Министерския съвет, ще се съберат роботи, изкуствен интелект и виртуална реалност. Те ще покажат на живо как програмирането може да е забавно, а посетителите ще могат да се телепортират безплатно в утрешния ден, съобщиха организаторите от младежкото сдружение в обществена полза "Лаборатория за интерактивни и медийни програми“.

Инициативата {Запознайте се и програмирайте}е част от Европейската седмица на програмирането и в нея участват Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна. Тя се провежда с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи“ и със съдействието на Министерство на културата.

На 21 октомври демонстрациите с роботи на "РобоЛаб" (RoboLab) ще започнат в 11:00 ч. и ще продължават до 16:00 ч.

На 22 октомври лабораторията по виртуална реалност VR Lab ще отвори врати в 17:00 ч. и ще продължи до 21:30, като след залез слънце на голям мултимедиен екран зрителите ще могат да видят виртуалните проекции, преживявани от останалите, за да бъдат подготвени за това приключение.

Всички зрители ще могат да се забавляват безплатно и интерактивно с различни продукти и технологии, както и ще се научат да програмират базово. Предвидени са и състезания с предметни награди и 3D моделиране, обясняват организаторите.

В технологичния спектакъл се включват ексклузивно училището по роботика "Робопартанс“ и VRstore.bg. На сцената ще се качи и нашумелият "неуспял“ рапър YoOne, а през останалото време ще има диджей сет, лазерно шоу и кареоке.

Целта на инициативата е деца и младежи на възраст между 8 и 24 години да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин. Така ще могат да видят колко забавно може да бъде програмирането и как може да се използва, за да се даде живот на идеи чрез кодиране.

RoboLab и VR Lab на младежкото сдружение в обществена полза "Лаборатория за интерактивни и медийни програми“ бяха избрани сред стотици предложения и с тях приключва паневропейската инициатива в София и Европа. Зад "Запознайте се и програмирайте" стоят технологичната компания САП (SAP), немската организация Haus des Stiftens gGmbH, организацията TechSoup Europe и Фондация „Работилница за граждански инициативи“, България.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?