Бъдещите страни членки на ЕС, заподозрени в корупция

Бъдещите страни членки на ЕС, заподозрени в корупция

София и Букурещ спечелиха битката за дългоочаквания билет за Европа, не обаче и битката за решаване на редица вътрешнополитически проблеми. Така започва обширна статия за скорошното членство на България и Румъния в ЕС , публикувана в австрийския вестник “Ди пресе”, цитирана от радио “Дойче веле”.

Българите се смятат всъщност за дружелюбни, приятни, непринудени хора. В последно време обаче те реагират доста чувствително на публикации за страната им в чуждестранните медии, които, според тях, се интересуват единствено от престъпленията в България, се казва в частта на статията, посветена на ситуацията в България.

Действително реномето на България на Запад не е кой знае колко добро. Макар и вече да е сигурно, че идната седмица Европейската комисия ще препоръча присъединяването на страната към ЕС, както е планирано в началото на идната година, мнозина високопоставени европейски дипломати гледат със загриженост на липсата на напредък в борбата срещу корупцията в България, продължава анализът.

Във връзка с това българският премиер Сергей Станишев попита неотдавна защо тогава директните инвестиции в страната се покачват с всяка изминала година.

Чуждестранните инвеститори принципно са съгласни с тази преценка. И въпреки това е факт, че корупцията и престъпността са реални проблеми в България. Те са не на последното място следствие от бързия и кризисен преход от авторитарен социализъм към свободна пазарна икономика, отбелязва “Ди пресе”.

Престъпността в България е намаляла, оповести неотдавна българският министър на вътрешните работи Румен Петков. И само ден по-късно в София бе убит престъпник, специализиран в кражби на луксозни лимузини.

Главният прокурор на България Борис Велчев, окачествен преди броени дни в публикация на "Дейли телеграф" като борецът срещу престъпността, възстановяващ репутацията на България, уволни наскоро прокурори в град Русе, за които беше доказано, че имат връзки с известен престъпник.

През последните няколко месеца българските медии разнищиха случая с Валентин Димитров. Бившият шеф на "Топлофикация" - София е обвинен в пране на пари. Въпросът кой носи политическата отговорност за случилото се в "Топлофикация" - София, която е отчасти общинска, отчасти държавна собственост, доведе до сериозни противоречия между софийския кмет Бойко Борисов и министъра на икономиката от социалистическото правителство Румен Овчаров.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе същевременно принуден да се примири с упрека, че не е достатъчно информиран за случващото се в КАТ София, където синът на директора поддържал печеливша търговия с шофьорски книжки.

Броени седмици, преди Европейската комисия да представи доклада си за напредъка в България, в страната се наблюдава очевидно натрупване на разкрити случаи на корупция. Това показва, че България има всъщност два основни проблема - корупцията и представянето си навън, пред външните наблюдатели.

Българското правителство не съумява да покаже и докаже, че постига напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Ето един пример. Нито една западна държава не е информирана, че в годишните доклади на "Трансперънси интернешънъл" България подобрява всяка година позицията си.

Тази година страната е на 55-та позиция, само 4 места след страната членка на ЕС Латвия и цели 25 места пред Полша. Северната българска съседка Румъния е на едва 85-та позиция, завършва частта за България в статията на австрийския вестник “Ди пресе”.

По БТА

Споделяне

Още от Европа