Бъдещият лифт на Банско е претекст за разширяване на курорта

Общината бърза да пласира план за застрояване на осем местности край парк "Пирин"

Опашките пред сегашния лифт в Банско се използват като аргумент за строежа на втората кабинка, която пък е претекст за още хотели в разширяващия се курорт, сн. БГНЕС

Община Банско привежда в действие план от 2013 г. за застрояването на осем местности край ски курорта с цел разширяването на Банско и по-нататъшната урбанизация на тези селищни образувания, "съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски зоната "Банско".

Дни преди правителството да одобри на 28 декември 2017 г. оспорваната  от природозащитници промяна в плана за управление на парка "Пирин", позволяваща строежа на нови ски съоръжения, регионалната екоинспекция в Благоевград е разгледала искане на общината да се произнесе дали е необходима екологична оценка на подробния устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) за местностите. Това са Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница, и Герачени улици, които се намират в непосредствена близост до националния парк и за които са били взети решенията на общинския съвет в Банско за урбанизацията им заради бъдещия лифт.

Намерението е от лятото на 2013 г., когато бе задействана приетата миналата седмица актуализация на плана за Пирин, но тогава тя бе замразена. Сега – на 19 декември 2017 г., Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград е разгледала заявлението на общината за преценка дали е нужна екооценка на ПУП – ПРЗ и се е произнесла, че такава е необходима. Това става ясно от решение на екоинспекцията, публично обявено в сряда във фейсбук от председателя на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

"Една нова кабинка е възможност да се застроят нови 1330 декара долу в Банско. Още преди МС да одобри незаконното изменение на плана за управление на националния парк Пирин, общината е поискала да урбанизира тези 1330 декара, което е още около 40 000 нови легла.

Мисля, че и на слепите ще стане ясно, че един нов Слънчев бряг се ражда в полите на Пирин планина и всичките нарушения на законите не решават проблема на опашките на кабинката, а на търговията с недвижими имоти. Я сега проверете на кой са собственост тези земи и ще видите, че част от тях са на двама собственици на банка с интереси в ски-спорта", пише Белев в постинг относно решението на РИОСВ-Благоевград.

От самия документ става ясно, че община Банско трябва да направи оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на намерението си за застрояване на въпросните местности и той да бъде разгледан  от екооценката, която да прецени дали да даде зелена светлина за тези намерения. Причината е, че планът за урбанизация та терените в непосредствена близост до парка "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони".

Според данните от решението на екоинспекцията планирани за застрояване са 565 дка, за инфраструктура са предназначени 176 дка, а свободните земеделски земи са 878 дка.

От посочените от общината цели за изработването на подробния устройствен план на осемте селищни образувания става ясно, че се готви застрояването им заради бъдещия кабинков лифт.

Това рязко контрастира с уверенията на правителството, че решението, позволяващо строежа на нови ски съоръжения в буферната зона на парк "Пирин", се прави само за облекчаване на сегашния трафик към ски пистите, който не може да бъде поет от сегашния лифт.

Фактически се оказва, че бъдещата втора кабинка е претекст за исканото от община Банско окрупняване и разширяване на курортната част в пряка близост до парк "Пирин" и това намерение на общинския съвет до голяма степен потвърждава притесненията на природозащитниците за допълнително застрояване на курорта.

Макар екоминистърът Нено Демов постоянно да повтаря, че в националния парк хотели няма да се вдигат, това се планира да става на самата му граница. Затова и от екоинспекцията смятат, че застрояване на осемте местности потенциално застрашава биоразнообразието в защитената територия и искат от общината да изработи оценка за въздействието на урбанизацията върху околната среда.

Според РИОСВ-Благоевград строежи там могат да прекъснат биокоридори от значение за видовете, предмет на опазване. Възможно е дори пряко да се унищожат биологични видове. Затова екоинспекцията иска оценка за потенциалния негативен ефект от застрояването и да се предложат мерки за предотвратяване, намаляване и възможно отстраняване на неблагоприятните въздействия от осъществяването на плана. Настоява се и за алтернативни решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?